FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD će "umiroviti" nekoliko nosača zrakoplova

WASHINGTON,30. prosinca 2004.(Hina) - Američki Pentagon planira"umiroviti" jedan od svojih 12 nosača zrakolova i kupiti manjeamfibijskih brodova kao dio predloženih ušteda od 60 milijardi dolarau sljedećih šest godina, piše u četvrtak list The New York Timespozivajući se na kongresne i vojne dužnosnike.
WASHINGTON,30. prosinca 2004.(Hina) - Američki Pentagon planira "umiroviti" jedan od svojih 12 nosača zrakolova i kupiti manje amfibijskih brodova kao dio predloženih ušteda od 60 milijardi dolara u sljedećih šest godina, piše u četvrtak list The New York Times pozivajući se na kongresne i vojne dužnosnike.

Predložena smanjenja potrošnje proizašla su iz uputa Bijele kuće svim ministarstvima da smanje zahtjeve za proračun u 2006., piše list.

Predložena smanjenja uključuju i odgodu razvoja skupog sustava visokotehnoloških oružja američke kopnene vojske, smanjenje programa lovca F/A-22 i odgodu kupnje novog razarača za mornaricu, navodi list.

Mornarica će sljedeće godine "umiroviti" nosač John F. Kennedy, jedan od najstarijih u floti.

Poziva se i na smanjivanje broja novih amfibijskih brodova LPD-17 klase San Antonio koji služe za prijevoz vozila i zrakoplova za marince na problematične točke u svijetu.

Velika promjena bi bila i da se izgradi manje razarača nego što je planirano tijekom narednih šest godina. Tim koji predvodi Northrop Grumman sada gradi ove brodove po cijeni od 1,2 do 1,4 milijardi dolara po brodu.

Predlaže se i odgoda razvoja sustava u kopnenoj vojsci za borbu budućnosti, vrijednog 120 milijardi dolara. Taj bi sustav mogao povezivati vojnike pomoću kompjutora s daljinski upravljanim zrakoplovom i borbenim vozilima.

Predloženo rezanje potrošnje označit će prvo usporavanje rasta potrošnje Pentagona nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. koja je u tom razdoblju narasla za 41 posto, na oko 420 milijardi dolara u 2004.

Sve veći deficit i neočekivano visoki troškovi vojnih operacija u Iraku i Afganistanu, koji zajedno iznose više od 5 milijardi dolara mjesečno, naveli su Bijelu kuću i Pentagon da se priklone smanjenju izdataka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙