FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Sanader podržali božićnu poruku kardinala Bozanića

ZAGREB, 21. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednici države i Vlade StjepanMesić i Ivo Sanader podržali su u utorak božićnu poruku zagrebačkognadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, složivši se da su manjaksolidarnosti i korupcija uistinu veliki problemi hrvatskog, ali imodernog svjetskog duštva.
ZAGREB, 21. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednici države i Vlade Stjepan Mesić i Ivo Sanader podržali su u utorak božićnu poruku zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, složivši se da su manjak solidarnosti i korupcija uistinu veliki problemi hrvatskog, ali i modernog svjetskog duštva.

"Bila je to tvrda poruka, ali ima osnova. Podržavam tu poruku, jer ukoliko institucije ne budu funkcionirale, ukoliko ne bude dovoljna vladavina prava, sigurno da će korupcija imati šansu", izjavio je predsjednik Mesić tijekom druženja s novinarima na prijemu za državne dužnosnike u Uredu Predsjednika.

Podsjetio je da Hrvatska po korumpiranosti loše stoji na rang listi, zbog čega, kaže, državne institucije moraju poduzeti sve kako bi se taj visok stupanj korupcije smanjio, a svaku nabavku treba provesti transparentno, na javnom natječaju. Potrebno je, kaže Mesić, i više solidarnosti i dijaloga.

Da je kardinal Bozanić u božićnoj poruci dotakao dva velika problema u suvremenom društvu, ne samo u Hrvatskoj, smatra i premijer Sanader.

"U današnjem svijetu sve je manje solidarnosti, sve je više borbe za materijalni probitak, zanemarivanja ljudskih komponenti u našem životu, manjka solidarnosti", rekao je, napominjući da je Vlada donijela akcijski plan za borbu protiv korupcije i "učinit će sve da se to zlo što je više moguće iskorijeni".

I Mesić i Sanader su unatoč određenim razlikama u stavovima naglasili da Hrvatska i dalje ima dobre odnose s SAD-om, da te odnose nije narušilo ni navodno pismo koje su SAD poslale članicama EU, s pozivom da Hrvatskoj ne odrede datum pregovora dok se general Ante Gotovina ne pojavi u Haagu.

"Imamo dobre odnose s SAD-om, jasno ima i nekih pogleda gdje nismo sasvim identični, ali to je sasvim razumljivo ako mi vodimo svoju politiku na način da štitmo svoje interese. Ne moramo uvijek u svemu biti u suglasju s drugima", rekao je Mesić.

Napomenuo je da je Hrvatska i dalje aktivna u međunarodnoj antiterorističkoj koaliciji, da na svim područjima surađuje sa SAD-om, "osim što nismo prisutni u Iraku".

Mesić nije želio komentirati spomenuto pismo, jer, kako je rekao, nije vidio integralni tekst, a na upit zašto su se SAD odlučile na takvu poruku odgovorio je da to treba pitati nekoga u SAD-u.

Bitno je, kaže, da su europske zemlje bile sasvim nedvosmislene u stavu da je Hrvatskoj mjesto u EU i da može započeti pregovore.

Premijer Sanader potvrdio je da su SAD, dva tjedna prije odluke o određivanju datuma o početku pregovora s EU, lobirale u EU da Hrvatska dobije datum pregovora samo ako se Gotovina nađe u Haagu.

"Na to SAD imaju pravo, ali EU je asocijacija koja sama odlučuje o tome koji će kandidat i kada pristupati, s kojim uvjetima", ustvrdio je Sanader.

Upitan za komentar izjave američkog veleposlanika u Hrvatskoj Ralpha Franka da on (Sanader) neće biti pozvan u Bijelu kuću sve dok Gotovina ne bude u Haagu, odgovorio je da nije pročitao tu izjavu, te podsjetio da se već dva puta u Bijeloj kući susreo s američkim predsjednikom Georgom Bushom.

"Mislim da je nepotrebno zaoštravati odnose jer su SAD strateški partner Hrvatske", kazao je Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙