FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro na rekordnoj razini prema japanskoj valuti

LONDON, 30. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Euro je na svjetskimdeviznim tržištima u četvrtak zabilježio rekordno visoku razinu premajenu i zadržao se blizu ovoga tjedna dosegnute najviše razine premadolaru, nastavivši svoje dobitke u malenom obujmu trgovanja devizamazbog blagdana.
LONDON, 30. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Euro je na svjetskim deviznim tržištima u četvrtak zabilježio rekordno visoku razinu prema jenu i zadržao se blizu ovoga tjedna dosegnute najviše razine prema dolaru, nastavivši svoje dobitke u malenom obujmu trgovanja devizama zbog blagdana.

Euro je tako dosegnuo 141,61 jen u mršavoj trgovini na tokijskom tržištu pod utjecajem zabrinutosti da bi tsunami, koji je na području jugoistočne Azije prema posljednjim podacima usmrtio preko 85 tisuća ljudi, mogao naštetiti gospodarskom rastu diljem Azije. Jen je oslabio i prema dolaru, koji trenutno stoji 103,74 jena.

"Mislim da bi tragični događaji koji su pogodili posljednjih dana jugoistočnu Aziju mogli imati posljedice po tečaj jena", kazao je Kamal Sharma, valutni strateg u Dresdner Kleinwort Wassersteinu. "Pojedini su ulagači zabrinuti oko razmjera posljedica na gospodarski rast u regiji i to pritišće jen", dodao je on.

Euro se zadržao blizu najviše razine prema dolaru, a trenutno stoji 1,3618 dolara. Britanska funta spustila se blizu najnižih razina u zadnjih 14 mjeseci prema euru, nakon što su najnoviji podaci pokazali pad cijena stanova na britanskom tržištu u prosincu, po drugi put u posljednja tri mjeseca.

Jedinstvena europska valuta nije značajnije reagirala na komentare njemačkog kancelara Gerharda Schroedera koji je u jednom novinskom članku kazao da uporno slabljenje američkog dolara predstavlja izaziva zabrinutost i da stabilnost na valutnim tržištima zahtijeva korekcije globalnih gospodarskih neravnoteža.

Trgovci i ulagači u 2005. očekuju nastavak gotovo trogodišnjeg trenda slabljenja dolara prema drugim značajnijim svjetskim valutama obzirom na sve veći i rekordan manjak u američkoj bilanci plaćanja. "Očekuje se da će se dolar naći pod novim pritiscima prodaja početkom iduće godine", izjavio je Shogo Nagaya, valutni menadžer iz Nomura Trust and Banking.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙