FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROSVJED RADNIKA CRIKVENIČKOG "JADRANA"

CRIKVENICA, 29. prosinca 2004. (Hina) - Oko 150 radnikahotelsko-turističkog poduzeća "Jadran" danas je ispred hotela"International" mirno prosvjedovalo zbog stanja u toj tvrtki, uvećinskom državnom vlasništvu, tražeći da se što prije provedesanacija, a na toj osnovi i kvalitetna privatizacija.
CRIKVENICA, 29. prosinca 2004. (Hina) - Oko 150 radnika hotelsko-turističkog poduzeća "Jadran" danas je ispred hotela "International" mirno prosvjedovalo zbog stanja u toj tvrtki, u većinskom državnom vlasništvu, tražeći da se što prije provede sanacija, a na toj osnovi i kvalitetna privatizacija.

Prosvjed, pod sloganom "Već je dvanaest sati i pet minuta" organizirao je Samostalni sindikat ugostiteljstva i turizma Hrvatske (SSUTH), većinski sindikat u "Jadranu". Prosvjed je održan uoči dolaska oko tisuću turista koji stižu za novogodišnje blagdane. Radnici Jadrana su nosili transparente "Pomozite ili nas napustite", "Omogućite nam da radimo i zaradimo svoje plaće" i slično.

Uprava je počela program sanacije, kojim je predviđena prodaja dijela nekretnina, uglavnom hotela, te očuvanje "zdrave" jezgre od nekoliko objekata "Jadrana". Program do sada nije ostvaren, a, po navodima iz Sindikata, ove je godine to poduzeće financijski loše poslovalo. Iz Sindikata ističu da je "Jadran" tijekom ovogodišnje turističke sezone ostvario osam posto manji broj noćenja, da su plaće radnika najmanje među plaćama turističkih djelatnika u županiji te da su gubici povećani.

Radnici o svojim problemima već više godina obavještavaju sve mjerodavne, a od većinskog vlasnika - države traže pomoć u sanaciji poduzeća, rekla je regionalna povjerenica SSUTH-a Loredana Gluhak.

SSUTH je uputio pismo Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) i Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka u kojemu se navodi da, zbog stanja objekata "Jadrana", privatizacija te tvrtke nije atraktivna te da je potrebno provesti nužnu sanaciju.

"SSUTH će započeti s prosvjedima, a nastaviti s organiziranjem industrijskih akcija - do početka turističke sezone. Ako se do tada ne dogode pozitivni pomaci u procesu privatizacije, radnici će svoje nezadovoljstvo iskazivati i tijekom sezone", stoji u pismu u kojemu se od HFP-a i Ministarstva zahtijeva da poduzmu sve da se "proces privatizacije 'Jadrana' konačno provede na zakonit način".

"Jadran" je opterećen s oko 270 milijuna kuna duga. Zapošljava oko 300 stalnih i 600 sezonskih radnika, a tvrtka turističkom tržištu nudi 3600 postelja u hotelima i autokampovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙