FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER: VLADA SPREMNA PREISPITATI IMENOVANJE GLAVNIH PREGOVARAČA S EU

ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Vlada je spremna preispitati svojuodluku o imenovanju voditelja pregovaračkog tima i glavnog hrvatskogpregovarača s EU, te sa političkim strankama postići zajedničkidogovor o tome, izvijestio je novinare premijer Ivo Sanader nakondanašnjeg sastanka s čelnicima parlamentarnih stranaka.
ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Vlada je spremna preispitati svoju odluku o imenovanju voditelja pregovaračkog tima i glavnog hrvatskog pregovarača s EU, te sa političkim strankama postići zajednički dogovor o tome, izvijestio je novinare premijer Ivo Sanader nakon današnjeg sastanka s čelnicima parlamentarnih stranaka.

Vlada je na te dužnosti prije dva mjeseca imenovala šefa diplomacije Miomira Žužula i ministricu europskih integracija Kolindu Grabar Kitarović.

Kakvo će biti stajalište oporbe o glavnim hrvatskim pregovaračima, hoće li se oporba protiviti da to budu Žužul i Grabar Kitarović znat će se u srijedu, 5. siječnja, za kada je zakazan novi sastanak.

Glavni bi pregovarač, suglasni su sudionici današnjeg sastanka, morao biti profesionalac čija pozicija ne bi ovisila o izborima.

U srijedu, 5. siječnja, trebao bi se postići i dogovor o 12 šefova grupa pregovaračkih poglavlja.

Istog dana trebali bi se razmijeniti i tekstovi rezolucija o pristupu EU - tekst svoje rezolucije završili su SDP i HSS, HDZ završava svoju, a i iz HNS-a stižu najave o rezoluciji te stranke.

Na zajedničkoj rezoluciji koja će se uputiti Hrvatskom saboru, radit će pak posebna radna skupina koju će činiti po jedan predstavnik svake stranke.

Premijer Sanader novinare je izvijestio da je sa čelnicima stranaka dogovorio da će u Hrvatskom saboru biti formiran Nacionalni odbor za praćenje i nadzor pregovora s EU.

Odbor će imati isti broj članova iz redova saborske većine i oporbe, po položaju će u njemu biti čelnici saborskih odbora za vanjsku politiku, europske integracije i međuparlamentarnu suradnju, te predstavnici sindikata, poslodavaca, akademske zajednice.

Moj je prijedlog da predsjednik Odbora bude iz oporbenih redova, istaknuo je premijer Sanader.

Glede pregovaračkih timova, danas je dogovoreno da stranke do iduće saborske sjednice mogu predlagati njihove članove, a na samoj sjednici ti bi prijedlozi trebali biti usuglašeni.

Danas je također dogovoreno da će Vlada po potrebi, a najmanje dva puta godišnje, izvještavati Sabor o pregovaračkom procesu.

Pristup Hrvatske EU, opetovao je premijer, nacionalni je projekt u kojemu moraju sudjelovati sve stranke, projekt oko kojeg se ne smiju voditi političke utakmice.

Da se u pristupu EU ne smije "strančariti" suglasio se i predsjednik SDP-a Ivica Račan, poručivši da je zadaća svih stranaka što kvalitetnije se organizirati kako bi Hrvatska u pregovorima s EU mogla što bolje braniti svoje interese, odnosno kako "što prije ući u EU, a platiti što manju cijenu".

Na današnjem sastanku dogovoreno je i da se tjedan prije početka saborske sjednice, dakle od 9. do 16. siječnja sve stranke nađu na posebnom sastanku i pokušaju naći rješenje za "nepodnošljivo stanje" koje već dva mjeseca opterećuju rad Sabora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙