FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske.
ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Jadranski naftovod (JANAF) poslijepodne je potvrdio da je danas na dionici naftovoda Sisak-Slavonski Brod došlo do propuštanja stijenke naftovoda i izlijevanja nafte u okoliš. Iz Janafa tvrde da je daljnje izlijevanje nafte zaustavljeno, a postupak sanacije provodi se sukladno zakonskim propisima u slučaju iznenadnog događaja kao i odredbama internog Operativnog plana interventnih mjera u slučaju iznenadnog zagađenja. Iz Državnog centra za obavješćivanje nešto prije podneva su izvijestili da je velika količina sirove nafte istekla u kanal Pakru kod Piljenice i da se širi prema rijeci Pakri. Centru je, kako su objavili, dojavljeno u 10,14 sati da se nafta izlijeva u kanal Pakru kod Piljenice, u 10,25 sati su obaviješteni da je riječ o velikoj količini sirove nafte, vjerojatno iz naftovoda, a u 10,30 sati iz MUP-a su dobili dojavu da je sigurno došlo do puknuća naftovoda.

ZAGREB - Hrvatski Crveni križ (HCK) izvijestio je danas da je prvoga dana prikupljanja pomoći za stradalo stanovništvo Bengalskog zaljeva sakupljeno ukupno 56.740 kuna, a akcija se nastavlja dalje. Putem donatorskog telefona prikupljeno je 43.740 kuna, a uplatom na žiro račun 13.000 kuna, kaže se u priopćenju HCK-a.

ZAGREB - Vlada će razmotriti pismo kojim predsjednik Republike Stjepan Mesić traži od premijera Ive Sanadera da Vlada za dvije godine pomakne zakonski rok za reviziju pretvorbe i privatizacije, rečeno je danas u Vladinom Uredu za odnose s javnošću. Vlada je, poručuju iz Ureda, u prvoj godini svog mandata više puta pokazala da odgovorno radi svoj posao, da vodi računa o svim problemima, te da sukladno proceduri Hrvatskom saboru šalje prijedloge zakonskih tekstova. Predsjednik Mesić u jučerašnjem je pismu premijeru Ivi Sanaderu predložio produljenje roka za reviziju pretvorbe i privatizacije sa 1. siječnja 2005. na 1. siječnja 2007. kako bi se osiguralo njezino dovršenje.

ZADAR - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt danas je otvorila novouređenu zgradu Trgovačkog i Prekršajnog suda u Zadru. Za adaptaciju i opremanje objekta u bivšoj vojarni, koju je Vlada dodijelila Ministarstvu, a čime su riješeni prostorni uvjeti rada Trgovačkog i Prekršajnog suda u Zadru, uloženo je više od 21 milijun kuna i to je najveća investicija Ministarstva pravosuđa u 2004. godini, dodala je ministrica. Rekla je da je u izradi novi stečajni zakon koji će uvesti više reda u stečajne postupke, manje tjerati poduzeća u propast, a više pružati mogućnost oporavka. Na svečanosti su govorili gradonačelnica Zadra Ana Lovrin, zadarski župan Ivo Grbić i predsjednik Visokog trgovačkog suda Berislav Blažević.

ZAGREB - Najmlađi predsjednički kandidat Miroslav Rajh rekao je danas da budući Predsjednik Republike najprije mora riješiti korupciju i kriminal koji su zasjenili državna tijela unutar Hrvatske, i jedno su od najvećih problema. Devedesetih smo uspjeli obraniti Hrvatsku od agresora izvana, a nažalost sada imamo agresora iznutra koji izjeda ovaj sustav te se trebamo obračunati s kriminalcima koji su pljačkali Hrvatsku, istaknuo je Rajh na javnoj tribini "O ulozi mladih u politici i društvu". Korupcija i kriminal najčešće su izraženi u pravosuđu i medijima, ocijenio je i dodao da sve ide iz političkog vrha. "Zato trebamo mijenjati politiku, staru gardu koja je sebe prozvala političarima, a ne provode politiku nego izrabljuju narod", rekao je Rajh.

SAMOBOR - Predsjednički kandidat Stjepan Mesić izjavio je danas u Samoboru da se HDZ-ova kandidatkinja Jadranka Kosor namjerno izbjegava sučeliti s njim u medijima, te ponovio da se, iako mu je žao što ju je nazvao Suzanom i Majkom Terezom, za to ne namjerava ispričati. Upitan kako komentira tijek kampanje, Mesić je odgovorio kako je vjerovao da će njegovi protukandidati ići s programom i ciljevima, no da je dio njih išao s "podmetanjima i prljavštinama".

ZAGREB - Zagrebačka Gradska organizacija Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), koja je na državnoj razini u koaliciji s HDZ-om, podržat će na predstojećim izborima dosadašnjeg predsjednika Republike Stjepana Mesića. Od svih kandidata Mesić najbolje odgovara očekivanjima da će u procesu globalizacije i uključivanja Hrvatske u EU osigurati neovisnost i samostalnost države, poštivanje Ustava te ravnopravnost i jednakost građana, u čemu se posebno umirovljenici osjećaju zakinuti, kaže se u priopćenju. Stranačko vodstvo HSU-a je za predsjedničke izbore pozvalo članstvo da se opredijeli po vlastitoj savjesti.

ZAGREB - Predsjednik Srpske narodne stranke (SNS) Milan Đukić najavio je danas na konferenciji za novinare da ta stranka podupire predsjedničku kandidaturu Stjepana Mesića, jer drži da su ostali kandidati nedorasli dužnosti predsjednika Republike. Ustvrdivši da se u Hrvatskoj prodaju kuće građana srpske nacionalnosti bez njihova znanja, Đukić je rekao kako je riječ o oko deset tisuća takvih sumnjivih transakcija. Time je izravno pogođeno oko 40 tisuća građana srpske nacionalnosti koji su izmanipulirani u ostvarenju prava na povratak i na povrat imovine, smatra predsjednik SNS-a. Podsjetio je da se Vlada obvezala na ispunjenje obveze povrata imovine hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti do kraja godine, rekavši kako je do sada vraćeno samo 40 posto privatne imovine koja je bila u legalnom privremenom korištenju, odnosno 20 posto oduzete i nasilno useljene imovine.

SV. KRIŽ ZAČRETJE - Projekt Instituta za informatičke inovacije predstavljen je na konferenciji za novinare održanoj danas u dvorcu Sveti Križ Začretje, gdje će biti i sjedište Instituta. Riječ je o projektu u kojega je dr. Janko Mršić-Floegel, vlasnik dvorca i trenutačno direktor primijenjene tehnologije u londonskom BBC-u dosad uložio gotovo milijun eura. Kako je najavio dr. Mršić-Floegel Institut za informatičke inovacije trebao bi poboljšati korištenje informatičkih tehnologija u Hrvatskoj, te pridonijeti povezivanju znanstvenih institucija s industrijom. Projekt tog Instituta podržat će i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ), koji će u Institut uložiti oko 3,5 milijuna kuna u razdoblju od dvije godine.

ZAGREB - U zagrebačkoj Poliklinici za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana danas je otvoren novouređeni Odjel za dijagnostiku s osam novih kardioloških ordinacija, čije je uređenje stajalo 800.000 kuna. Novouređeni Odjel za dijagnostiku, gdje će se obavljati ultrazvuk srca i pratiti srčani ritam kod bolesnika, omogućit će pružanje pomoći većem broju pacijenata, izjavila je ravnateljica Srčane Mirjana Jembrek Gostović. Prostor je Poliklinici dodijelio Grad Zagreb, a uređenje je financirano iz tzv. decentraliziranih srestava, od kojih će iduće godine biti kupljen i preostali dio potrebne opreme.

ZAGREB - Šestinskom župniku Ivanu Čučeku, osuđenom za bludne radnje nad više djevojčica, pravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda preinačena je zatvorska kazna u uvjetnu, no njegov branitelj najavio je preispitivanje i takve odluke zbog nepravilnosti u ponovljenom postupku. Zagrebački Županijski sud pravomoćnom je presudom izmijenio odluku Općinskog suda koji je šestinskog župnika zbog više bludnih radnji nad djecom osudio na godinu i devet mjeseci zatvora, a Vijeće za mladež Županijskog suda takvu je presudu izmijenilo u uvjetnu kaznu od godinu i pol uz rok kušnje od tri godine. U obrazloženju odluke Županijski sud je naveo da su Čučeku kao olakotne okolnosti godine, loše zdravstveno stanje, doprinos župnoj zajednici, a kao otegotne dugotrajnost činjenja kaznenih djela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙