FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROSVJEDI PROTIV "DRUŽBE ADRIJE" U ZAGREBU I RIJECI

ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) - U povodu dvogodišnjice potpisivanjaSporazuma o suradnji na provedbi Projekta integracije naftovoda"Družba" i "Adria", koji je u zagrebačkom hotelu Sheraton potpisalabivša vlada, danas je sedamdesetak prosvjednika nevladinih udruga naistom tom mjestu od sadašnje Vlade zatražilo "storniranje togSporazuma jer je štetan za Hrvatsku".
ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) - U povodu dvogodišnjice potpisivanja Sporazuma o suradnji na provedbi Projekta integracije naftovoda "Družba" i "Adria", koji je u zagrebačkom hotelu Sheraton potpisala bivša vlada, danas je sedamdesetak prosvjednika nevladinih udruga na istom tom mjestu od sadašnje Vlade zatražilo "storniranje tog Sporazuma jer je štetan za Hrvatsku".

S transparentima na kojima je pisalo "Ne Družbi Adria", "Nafta na buzaru'", "Jadrane, Jadrane moj, bez nafte dobro mi stoj!!!", "Prekrižimo da, zaokružimo ne" sedamdesetak prosvjednika ekoloških i katoličkih udruga predvođenih Franjevačkim svjetovnim redom i Grupom OR - Udruga za zelenu teoriju, strategiju, politiku i akciju zatražili su od Vlade da odustane od projekta Družba Adria, dok još nije prekasno.

Prosvjednicima su se pridružili i HSP-ovi saborski zastupnici Anto Đapić i Tonči Tadić, koji su i u Hrvatskom saboru zauzeli za istupanje Hrvatske iz tog projekta, te predsjednički kandidat Boris Mikšić.

Zoran Milić je u ime Franjevačkog svjetovnog reda i dvadesetak katoličkih udruga rekao da je projekt Družba Adria ekološki neprihvatljiv jer može ugroziti ukupan jadranski eko sustav, gospodarski je nepotreban jer se veći prihod može ostvariti turističkim projektima te duboko uvredljiv za svakog tko zemlju, koja nam je darovana, smatra nasljeđem koje trebamo ostaviti svojoj djeci.

Zoran Oštrić iz Grupe OR simbolički je ugasio svijeću koju su, kako je rekao, lani upalili Družbi Adriji, kako bi sada poručili da je taj projekt zauvijek mrtav.

Nevladina ekološka udruga Zelena akcija prosvjedovala je danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Uličnom predstavom "Vjenčanje nafte i mora II" koje je u 11,55 sati, odnosno "pet do dvanaest" kao prosvjedni čin izvedena u središtu grada Rijeke, Riječki ekološki pokret -Otvoreni krug obilježio je drugu godišnjicu potpisivanja Sporazuma o projektu Družba Adria te još jednom iskazao protivljenje ostvarenju tog projekta.

Članovi Riječkog ekološkog pokreta - Otvorenog kruga traže raspisivanje referenduma na kojem bi stanovnici Primorsko-goranske županije sami odlučili žele li da se projekt Družba Adria ostvaruje u njihovoj blizini. Smatraju da cijeli Jadran treba proglasiti posebno osjetljivim morskim područjem.

Projektom Družba Adria predviđen je transport nafte s ruskih naftnih polja naftovodom do Omišlja, a sporazum o Projektu potpisalo je nekoliko zemalja preko kojih bi se nafta transportirala. U omišaljskoj luci nafta bi se ukrcavala u tankere i odvozila do kupaca.

Zbog, kako se često navodi, opasnosti od balastnih voda koje bi tankeri ispuštali u more, povećanog prometa tankera i rizika od ekoloških nezgoda te prihoda koji bi bili znatno manji od onih koji se ostvaruju od turizma, ekološke udruge i dio javnosti protive se ostvarenju Projekta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙