FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni dan biološke raznolikosti-1171 ugrožena vrsta

OSIJEK, 28. prosinca 2004. (Hina) - Na svjetskoj listi danas je oko 20tisuća ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, samo u Hrvatskoj je 1171 vrsta ugrožena, a zabrinjava da je broj ugroženih svakim danomsve veći, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Presscentra za okoliš Hrvatske u povodu Međunarodnog dana biološkeraznolikosti, koji se obilježava 29. prosinca.
OSIJEK, 28. prosinca 2004. (Hina) - Na svjetskoj listi danas je oko 20 tisuća ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, samo u Hrvatskoj je 1171 vrsta ugrožena, a zabrinjava da je broj ugroženih svakim danom sve veći, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Press centra za okoliš Hrvatske u povodu Međunarodnog dana biološke raznolikosti, koji se obilježava 29. prosinca.

U Hrvatskoj je problem što u vezi sa zaštitom biološke raznolikosti ne postoji dobra koordinacija pojedinih državnih tijela i ministarstava, što je mali broj inspektora zaštite prirode na terenu, te neodgovarajuća ili nikakva zakonska sankcija za ugrožavanje prirode. Kada inspekcijske službe ili policija i odrade svoj posao, slučajevi uglavnom završavaju u pravosudnim ladicama, rečeno je.

Viši inspektor zaštite prirode Ministarstva kulture mr. Željko Vuković upozorio je na veliku ugroženost slatkovodne ribe u Hrvatskoj, istaknuvši kako od 145 vrsta riba ni jedna nije zaštićena.

"U Hrvatskoj više nema šest slatkovodnih vrsta ribe - jesetre i moruna kojih je bilo u Dravi i Dunavu, a pod ugrožene vrste vode se i šaran, mladica, primorska pastrva, kečiga, bolen i karas", rekao je inspektor Vuković.

Upozorio je i na problem zaštite u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, dodavši kako je "nedopustivo da, primjerice u Parku prirode Kopački rit, radi tek nekoliko djelatnika u nadzornoj službi koji sigurno ne mogu niti obići prostor tog zaštićenog dijela prirode".

Press centar za okoliš potaknuo je osnivanje državnog Povjerenstva za akcidentne slučajeve ugroze prirode (PaSup), u kojem bi bili predstavnici Uprave za zaštitu prirode, MUP-a, Zavoda za zaštitu prirode, Veterinarskog instituta, Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma, a surađivalo bi s okolišnim novinarima, ekološkim udrugama, Hrvatskim lovačkim savezom i sportskim ribolovnim udrugama.

Na današnjoj konferenciji za novinare istaknuto je kako je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, podržala osnivanje takvog povjerenstva, te da je predložila da u njemu budu i predstavnici Ministarstva kao i Državnog odvjetništva, jer je ocijenila da je upravo zaštita prirode i okoliša važan preduvjet ulaska Hrvatske u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙