FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU odlučila srezati izlovne kvote riba kako bi spasila ugrožene vrste

BRUXELLES, 22. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija u srijeduje odlučila 'srezati' nacionalni ulov ribe u idućoj godini, odbivšiprijedloge da zatvori ribolovna područja umjesto da ograniči vrijeme ukojemu ribarske brodice mogu loviti prorijeđene riblje vrste poputbakalara.
BRUXELLES, 22. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija u srijedu je odlučila 'srezati' nacionalni ulov ribe u idućoj godini, odbivši prijedloge da zatvori ribolovna područja umjesto da ograniči vrijeme u kojemu ribarske brodice mogu loviti prorijeđene riblje vrste poput bakalara.

"Postojala je široka kvalificirana većina", izjavio je jedan diplomat EU nakon sastanka ministara ribarstva.

Kazao je da se samo Litva protivila tom dogovoru, dok su Velika Britanija i Francuska bile među drugim članicama EU koje su bile suzdržane.

Znanstvenici opetovano upozoravaju da je riblji fond opasno nizak u nekim područjima, te da je jedino rješenje zabrana ribolova. Upozoravaju da su bakalar, oslić i list u opasnosti od istrebljenja.

Europska komisija je obično odbijala zabrane zbog straha da bi neke zajednice koje ovise o ribolovu mogle propasti.

No, s prvim znacima povećanja broja bakalara u zadnjih deset godina, Komisija poduzima mjere kako bi 'oživila' riblja jata.

Ministri su se suglasili da radije lagano 'srežu' izlovne kvote nego da se suoče s redukcijama koje Komisija predviđa u idućih nekoliko godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙