FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tajanstvena bolest napala rijetku vrstu pingvina

JOHANNESBURG, 23. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Tajanstvena bolestubija mladunčad žutookih pingvina u Novom Zelandu nanoseći još jedanudarac naporima da se od izumiranja spasi ova najrjeđa vrsta porodicepingvina, priopćila je u četvrtak organizacija za zaštitu životinjaBirdLife International.
JOHANNESBURG, 23. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Tajanstvena bolest ubija mladunčad žutookih pingvina u Novom Zelandu nanoseći još jedan udarac naporima da se od izumiranja spasi ova najrjeđa vrsta porodice pingvina, priopćila je u četvrtak organizacija za zaštitu životinja BirdLife International.

BirdLife je izvijestio da je nepoznata bolest u najgore pogođenim područjima na novozelandskom Južnom otoku ubila do 80 posto mladunčadi koja se izlegla ovog proljeća

"Većina mladih pingvina nađena je mrtva u gnijezdima na poluotoku Otago i sjevernom Otagu, a bolest je izbila i na otoku Stewart i obali Catlins", priopćio je Birdlife.

"S globalnom populacijom manjom od samo 5000 ptica žutoooke pingvine Birdlife je klasificirao kao ugrožene a smatra ih se najrjeđom vrstom pingvina", navodi Birdlife.

Birdlife je priopćio da novozelandski Ured za zaštitu radi ispitivanja kako bi pokušao utvrditi raširenost i prirodu ove bolesti čijim se uzročnikom smatra jedan soj iz roda bakterija corynebacterium.

Postoji više od 50 sojeva ovoga tipa uzročnika zaraze od kojih jedan uzrokuje difteriju kod ljudi. Birdlife je rekao kao izgleda da infekcija ne pogađa odrasle pingvine.

"Ovaj posljednji pomor loša je vijest za najrjeđu vrstu pingvina na svijetu", rekao je Barry Weeber, jedna od voditelja organizacije Birdlife. "Podpopulacije na jugoistočnoj obali Južnog otoka i otoku Stewart već su u padu a ovo dodatno ugrožava ovu vrstu", rekao je Weeber.

Glavne prijetnje žutookim pingvinima su uvezeni grabežljivci poput domaćih mačaka i gubitak staništa.

Organizacija BirdLife je od 17 vrsta pingvina tri vrste klasificirala kao ugrožene, što znači da im prijeti izumiranje, a sedam vrsta kao ranjive.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙