FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U 2004. privatizirane 4 hotelske tvrtke; u 2005. dovršetak privatizacije

ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski fond za privatizaciju(HFP) tijekom 2004. je u turističkom portfelju kojim upravlja objavioi dovršio natječaje za prodaju većinskih udjela u 10hotelsko-turističkih tvrtki, od kojih su samo za četiri odabranikupci, za šest nije bilo ponuda, a pokrenut je i proces osnivanjajavno-privatnog partnerstva u hvarskoj tvrtki Sunčani Hvaru čiji sedovršetak očekuje početkom iduće godine.
ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) tijekom 2004. je u turističkom portfelju kojim upravlja objavio i dovršio natječaje za prodaju većinskih udjela u 10 hotelsko-turističkih tvrtki, od kojih su samo za četiri odabrani kupci, za šest nije bilo ponuda, a pokrenut je i proces osnivanja javno-privatnog partnerstva u hvarskoj tvrtki Sunčani Hvaru čiji se dovršetak očekuje početkom iduće godine.

Od četiri hotelske tvrtke koje su privatizirane ove godine tri su sa dubrovačkog područja - Hotel Lapad, Hoteli Srebreno i Grand Hotel Park Dubrovnik, dok je jedna iz Splita - Hotel Split. Ukupni iznos prodanih udjela u te četiri tvrtke je 198,15 milijuna kuna.

Za kupnju većinskih udjela u Lapadu odabrana je ponuda dubrovačke Atlantske plovidbe, za Srebreno kod Dubrovnika hotelijerske tvrtke HUP-Zagreb, a za Grand Hotel Park tvrtke Ubertas iz Podgore. Vlasnikom Hotela Split postala je zagrebačka tvrtka Memento, u suvlasništvu Hypo vrijednosnica odnosno Hypo Alpe-Adria banke.

Bez kupaca je ove godine ostalo šest hotelskih tvrtki, budući da na natječaje za njihove većinske udjele, iako je bilo otkupljenih ponudbenih dokumentacija, nije pristigla nijedna ponuda. To su Hotelsko-turistička tvrtka (HTT) Picok iz Đurđevca, Apartmansko naselje Apartmani Medena, Hotel Omišalj, dvije hotelske tvrtke s Makarske rivijere Živogošće i Podgora te tvrtka Lovor iz Lumbarde s Korčule. Za udjele u svim tim tvrtkama natječaji su oglašavani i proteklih godina (za neke i više puta), ali također neuspješno, što su u HFP-u protumačili njihovom visokom zaduženošću i nakupljenim obvezama, često i većim od temeljnog kapitala.

U HFP-u su pritom posebno bili iznenađeni neuspješnim natječajima za udjele u Živogošću, Podgori i Lovoru-Lumbarda, budući je za sve te tvrtke bilo otkupljeno po dvije ponudbene dokumentacije.

Kao poseban zadatak za 2004. HFP si je, temeljem odluke hrvatske Vlade, odredio, a početkom lipnja i pokrenuo proces osnivanja javno-privatnog partnerstva u hvarskoj hotelskoj tvrtki Sunčani Hvar. Odlučeno je da se taj proces, prvi takve vrste u hrvatskom hotelskom sektoru, provodi u dvije faze. U prvoj su fazi tražene neobvezujuće ponude, za što je početkom srpnja objavljen natječaj na koji je stiglo ukupno sedam ponuda. Od svih tih ponuditelja u studenom su zatražene i obvezujuće ponude, kao druga faza, za što je rok prvobitno bio 20. prosinca, da bi se nekoliko dana prije isteka rok odgodio za 21. siječnja 2005. Time su i prolongirani prvobitno naznačeni rokovi za dovršetak toga procesa s ove za iduću godinu, kada bi se trebao pronaći partner/investitor u tom JPP-u.

Hrvatska je Vlada u vezi turističkog portfelja tijekom ove godine najavila da joj je u 2005. glavni cilj nastavak i dovršetak privatizacije preostalih 27 hotelsko-turističkih tvrtki u kojima država ima udjel u vlasništvu, i to uz pronalaženje kvalitetnog strateškog partnera. Uz to je najvaljeno i donošenje zakona koji bi riješio problematiku zemljišta u turističkim kompleksima od oko 50 milijuna četvornih metara. Osim privatizacije zadatak je i restrukturiranje hotelskih tvrtki te poticanje prodaje dijela imovine tih tvrtki koja ne čini jezgru osnovnog poslovanja. Sredstva ostvarena tom prodajom trebalo bi uložiti u razvoj i saniranje gubitaka u cilju stabiliziranja poslovanja. S tim u vezi je najavljen i nastavak aktivne politike reprograma kredita, prije svega onih koji su osigurani državnim jamstvima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙