FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić traži duži rok za reviziju pretvorbe

ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićpredložio je i ponedjeljak predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu produljenjeroka za reviziju pretvorbe i privatizacije do 1. siječnja 2007., kakobi se osiguralo njezino dovršenje.
ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić predložio je i ponedjeljak predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu produljenje roka za reviziju pretvorbe i privatizacije do 1. siječnja 2007., kako bi se osiguralo njezino dovršenje.

Sadašnji rok za reviziju je 1. siječnja 2005.

Predsjednik Mesić, u skladu sa svojim Ustavnim ovlastima, predlaže da Vlada na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici donese Uredbu sa zakonskom snagom, te istovremeno predloži Hrvatskom saboru donošenje Zakona, po hitnom postupku, kojim bi se produljio rok za reviziju pretvorbe i privatizacije, priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda predsjednika Republike.

U pismu premijeru Mesić podsjeća da krajem 2004. godine istječe rok za provođenje revizije privatizacije, utvrđen "Zakonom o reviziji pretvorbe i privatizacije". Naglašava kako je ta inicijativa morala biti pokrenuta upravo sada, isključivo zbog "izostanka pravovremenih aktivnosti mjerodavnih institucija".

Mesić tvrdi da je zbog neučinkovitosti hrvatskog pravnog sustava, neuspješno provedena revizija i navodi da su prema izvješću Državnog ureda za reviziju iz prošle godine, u pretvorbi i privatizaciji provedeni u razdoblju od 1990. do 2000. godine, utvrđene brojne nezakonitosti i nepravilnosti, da je došlo do zastare, te da za neke nepravilnosti nisu bile propisane kaznene sankcije.

U pismu navodi da se već određeno vrijeme u Tajništvu Hrvatskog sabora nalazi "Završno izvješće o reviziji pretvorbe i privatizacije", ali da čelništvo Hrvatskog sabora još uvijek nije utvrdilo kada će se o njemu provesti rasprava.

U pismu premijeru Sanaderu Mesić kaže kako je, uz nastavak revizije pretvorbe, na temelju analize primjene postojećeg Zakona o privatizaciji, potrebno utvrditi nove modele "socijalno osjetljive privatizacije".

Stoga, predlaže da se i u nas, uz novi primarni model privatizacije, posebnim "Zakonom o zaposleničkom dioničarstvu", te drugim propisima sustavno uredi mogućnost sudjelovanja zaposlenika u odlučivanju i vlasništvu na osnovi široke primjene ESOP-a, po uzoru na EU, stoji uz ostalo u pismu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙