FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić od Sanadera zatražio produljenje roka revizije pretvorbe

ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićuputio je pismo predsjedniku hrvatske Vlade Ivi Sanaderu kojimpredlaže produljenje roka za reviziju pretvorbe i privatizacije sa 1.siječnja 2005. na 1. siječnja 2007. kako bi se osiguralo njezinodovršenje, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika Republike.
ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je pismo predsjedniku hrvatske Vlade Ivi Sanaderu kojim predlaže produljenje roka za reviziju pretvorbe i privatizacije sa 1. siječnja 2005. na 1. siječnja 2007. kako bi se osiguralo njezino dovršenje, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika Republike.

Predsjednik Mesić, u skladu sa svojim Ustavnim ovlastima, predlaže da hrvatska Vlada na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici donese Uredbu sa zakonskom snagom, te istovremeno predloži Hrvatskom saboru donošenje Zakona, po hitnom postupku, kojim bi se produljio rok za reviziju pretvorbe i privatizacije.

Podsjeća da krajem 2004. godine istječe rok za provođenje revizije privatizacije, utvrđen "Zakonom o reviziji pretvorbe i privatizacije". Naglašava kako je ta inicijativa morala biti pokrenuta upravo sada, isključivo zbog "izostanka pravovremenih aktivnosti mjerodavnih institucija".

Mesić tvrdi da je zbog neučinkovitosti hrvatskog pravnog sustava, neuspješno provedena revizija i navodi da su prema izvješću Državnog ureda za reviziju iz prošle godine, u pretvorbi i privatizaciji provedeni u razdoblju od 1990. do 2000. godine, utvrđene brojne nezakonitosti i nepravilnosti, da je došlo do zastare, te da za neke nepravilnosti nisu bile propisane kaznene sankcije.

U pismu navodi da se već određeno vrijeme u Tajništvu Hrvatskog sabora nalazi "Završno izvješće o reviziji pretvorbe i privatizacije", ali da čelništvo Hrvatskog sabora još uvijek nije utvrdilo kada će se o njemu provesti rasprava.

U pismu premijeru Sanaderu Mesić navodi kako je, uz nastavak revizije pretvorbe, na temelju analize primjene postojećeg Zakona o privatizaciji, potrebno utvrditi nove modele "socijalno osjetljive privatizacije". Stoga, predlaže da se i u nas, uz novi primarni model privatizacije, posebnim "Zakonom o zaposleničkom dioničarstvu", te drugim propisima sustavno uredi mogućnost sudjelovanja zaposlenika u odlučivanju i vlasništvu na osnovi široke primjene ESOP-a, po uzoru na EU, stoji uz ostalo u pismu predsjednika Republike Stjepana Mesića premijeru Ivi Sanaderu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙