FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Broj žrtava potresa u Aziji doseže gotovo 23 tisuće poginulih

ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Broj žrtava potresa koji je unedjelju ujutro pogodio Aziju, odnosno golemih plimnih valova koji sunastali nakon njega, dramatično raste i u ponedjeljak je već dosegaobrojku od gotovo 23 tisuće poginulih, dok se broj osoba koje su ostalebez doma broji u stotinama tisuća, javljaju svjetske agencije.
ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Broj žrtava potresa koji je u nedjelju ujutro pogodio Aziju, odnosno golemih plimnih valova koji su nastali nakon njega, dramatično raste i u ponedjeljak je već dosegao brojku od gotovo 23 tisuće poginulih, dok se broj osoba koje su ostale bez doma broji u stotinama tisuća, javljaju svjetske agencije.

Iako su prve informacije govorile da je potres bio snage 8,9 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, posljednja revidirana izvješća američke Službe za geološki nadzor govore da je bio snažniji - 9,0 stupnjeva. Potres je uzrokovao plimne valove (tsunamije) visoke i do deset metara. Satima nakon glavnog udara događali su se manji potresi, a među čak šezdesetak udara najsnažniji je iznosio 5,7 stupnjeva u ponedjeljak rano ujutro.

Prema posljednjim podacima, najteže je pogođena Šri Lanka, na kojoj je poginulo gotovo 11 tisuća ljudi, među kojima 70 stranih državljana, u Indoneziji je živote izgubilo više od 4700 ljudi, u Indiji gotovo tri tisuće, gotovo tisuću na Tajlandu, a brojnih žrtava je bilo u Maleziji, na Maldivima i u Bangladešu. Još je neutvrđen točan broj nestalih, ali se zna da ih je mnogo.

Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono u ponedjeljak je proglasio trodnevnu žalost nakon najgoreg potresa u povijesti te zemlje, čiji je epicentar bio u moru nedaleko od njezina otoka Sumatre.

Najteže su posljedice u sjevernoj pokrajini Acehu, poznatoj po političkoj nestabilnosti, u čijem je glavnom gradu Bandi Acehu u naletu tsunamija poginulo oko tri tisuće ljudi, a potvrđeno je da ih je više od 600 ozlijeđeno. Gotovo sva infrastruktura je uništena, a vlasti nastoje organizirati masovne pogrebe kako bi spriječile širenje zaraze.

Tajland je započeo akcije izvlačenja ozlijeđenih iz Phuketa, jednog od najpoznatijih azijskih turističkih središta, uz pomoć pet vojnih transportnih zrakoplova C-130, među kojima je jedan pun praznih lijesova.

Mnoge europske zemlje također s velikim nestrpljenjem očekuju vijesti s katastrofom zahvaćenih područja, jer se deseci tisuća turista iz Velike Britanije, Njemačke, Italije, Francuske, Rusije i drugih zemalja upravo tamo nalaze na odmoru.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako zasad nema informacija ima li među žrtvama potresa i plimnih valova koji su pogodili južni dio Azije hrvatskih državljana, napomenuvši kako su telefonski kontakti s tom regijom jako otežani.

Organizacije Međunarodnog Crvenog križa i Crvenog polumjeseca namjerava povećati humanitarnu pomoć namijenjenu pogođenim područjima, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Marie-Francoise Borel.

"Vrlo je vjerojatno da ćemo povećati zahtjev", izjavila je Borel, govoreći o prvom pozivu u nedjelju, koji je iznosio 7,5 milijuna švicarskih franaka (oko 38 milijuna kuna).

"Sa zdravstvenog stajališta najveća opasnost prijeti od zaraza koje se šire nečistom vodom, poput malarije i proljeva te zaraza dišnih puteva", rekao je dužnosnik Crvenog križa Hakan Sandbladh.

"Sad su najpotrebniji šatori, pokrivači, pitka voda, hrana, kućne potrepštine i mreže za zaštitu od komaraca", napomenuo je.

Iz Kopenhagena bi u ponedjeljak trebao poletjeti zrakoplov s medicinskom opremom i materijalom za 100 tisuća žrtava na Šri Lanki, uključujući i lijekove protiv dijarejskih bolesti.

U Šri Lanku će se tijekom dana zrakoplovom uputiti i stotinu francuskih humanitarnih djelatnika, uključujući i pripadnike Crvenog križa, koji će sa sobom donijeti i 6,4 tone opreme te 800 kilograma lijekova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙