FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 26. prosinca 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 26. prosinca 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

BERLIN - Odustavši od redovite dnevne doze kriminala, korupcije i ostalih zala, njemački visokotiražni list Bild tiskao je božićno izdanje samo s dobrim vijestima. "Danas nema kazni za parkiranje - čuvari parkirališta imaju slobodan dan", objavio je list koji čita 12 milijuna ljudi. Bild je naopako okrenuo i skandal s oporbenom demokršćanskom strankom: u tekstu je pohvaljena otpremnina od 52 tisuće eura koliko je dobio glavni tajnik stranke Laurenz Meyer nakon što je bio prisiljen dati ostavku kad je otkriveno da je primao novac od jednog drugog bivešg poslodavca. Bijes javnosti natjerao je Meyera na ostavku. Bild je pronašao dobre vijesti i u inozemstvu. Jedan je izraelski znanstvenik napravio laser koji sprečava smrad iz usta, a policija je napokon uhvatila zagrebačkoga lopova koji je uvijek bio ljubazan s okradenima. I Nijemci su autori nekih dobrih vijesti u Bildu. "Prokreacija raste za svake božićne blagdane", naslov je članka prema kojemu u Njemačkoj broj porođaja znatno naraste svake godine sredinom rujna, devet mjeseci nakon Božića.

WASHINGTON - Ruski opskrbni svemirski brod bez posade spojio se u nedjelju rano ujutro s Međunarodnom svemirskom postajom (ISS) i astronautima dopremio hranu, vodu i božićne darove. Progress M-51 spojio se s ISS-om u 00,58 po srednjoeuropskom vremenu, a donio je dvije i pol tone potrepština za Amerikanca Leroya Chiaoa i Rusa Salizana Šaripova. Opskrbni brod je završio "precizno dvodnevno božićno hodočašće Na ISS", rekao je komentator televizije američke svemirske agencije (NASA TV) koja je uživo prenosila rusku snimku spajanja. Predviđeno je da Chiao i Šaripov uđu u Progress u nedjelju u 19,00 sati. Njih su dvojica u ISS-u od listopada, a prije dva tjedna poručeno im je da smanje dnevni unos kalorija za deset posto jer su imali hrane za još samo mjesec dana uravnotežene prehrane. Ruski su dužnosnici optužili prethodnu posadu za prežderavanje tijekom šestomjesečne misije: iza njih je ostao manjak mesa i mlijeka, a višak sokova i slatkiša. NASA je priopćila da je astronautima poslano hrane za 112 dana te darovi za blagdane.

TAIPEI - Francuski penjač Alain Robert, poznat po brojnim usponima bez osiguranja na stijenama i po vanjskim stranama najviših nebodera svijeta, u subotu je uspješno ispenjao Taipei 101, najviši neboder na svijetu koji se proteže 508 metara u visinu. "Bio je to za mene veliki trenutak kada sam stupio na vrh. Vrlo sam zadovoljan jer sam zbog hladnoće i kiše bio iscrpljen, mišići su me boljeli. Po završetku uspona osjetio sam veliko olakšanje", kazao je 42-godišnji Robert. Ovaj put je, zbog zahtjeva uprave nebodera i zbog činjenice da su vanjske stranice zgrade i prozori zbog kiše bili vrlo skliski, Robert, osim specijalne obuće, imao na sebi i penjački pojas i uže za samoosiguravanje. Francuski "Spiderman" je solo usponom ispenjao, između ostalog, Eiffelov toranj i The Empire State Building.

LOS ANGELES - Dva mjeseca prije dodjele nagrade Oscar, filmovi Martina Scorsesea i Clinta Eastwooda, te film "Sideways", smatraju se najizglednijim dobitnicima prestižne nagrade. Scorsese, koji se nikada nije okrunio Oscarom, ovaj put ima velike šanse sa svojim filmom "The Aviator" konkurirati za Oscara za najbolji film, tvrdi kritičar Tom O'Neil. "The Aviator" je priča o američkom milijarderu Howardu Hughesu. Film s Leonardom di Capriom u glavnoj ulozi već je ubrao šest nominacija za nagradu Golden Globe, među kojima i za najboljeg redatelja i glumca. Iako su njegovi filmovi "Taksist" i serijal "Kum" požnjeli veliki uspjeh, Oscar za najboljeg redatelja Scorseseu je uvijek izmicao. "Million Dollar Baby", posljednje ostvarenje Clinta Eastwooda, i film "Sideways", niskobudžetni film ceste redatelja Alexandera Paynea, su, tvrde kritičari, dostojni suparnici Scorseseu u borbi za Oscara za najbolji film.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙