FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30

ZAGREB, 26. prosinca 2004. (Hina) -
ZAGREB, 26. prosinca 2004. (Hina) -

KIJEV

Rekordan broj međunarodnih promatrača, njih 12.187, okupio se jučer u Ukrajini kako bi danas nadzirali ponovljeni drugi krug predsjedničkih izbora, izjavio je šef središnjeg izbornog povjerenstva Jaroslav Davidovič.

Davidovič je kazao da se 12.187 međunarodnih promatrača prijavilo središnjem izbornom povjerenstvu. Najveći broj dolazi iz europskih zemalja i Rusije, a dosta ih stiže i iz etničkih ukrajinskih zajednica iz cijelog svijeta, javljaju ukrajinski mediji. Središnje izborno povjerenstvo je prihvatilo prijave svih onih koji su izrazili želju da prate ukrajinske predsjedničke izbore u nedjelju 26. prosinca.

Međunarodni će promatrači pratiti izbore zajedno s više od 300.000 ukrajinskih izbornih promatrača koje su nominirala dvojica kandidata Viktor Juščenko i Viktor Janukovič.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja, oporbeni kandidat Juščenko trebao bi pobijediti na izborima.

TAŠKENT

Birališta u Uzbekistanu otvorila su se rano jutros i stanovnici te zemlje biraju 120 zastupnika donjega doma novog dvodomnog parlamenta.

Na izborima sudjeluje pet stranaka, a očekuje se da će novi parlament biti jednako pasivan kako i njegov jednodomni prethodnik.

Sve stranke prijavljene za izbore lojalne su autoritarnome režimu predsjednika Islama Karimova. Karimov je na vlasti od sovjetskih vremena, a stalno pobjeđuje na izborima i referendumima koje Zapad smatra lažiranima.

Oporbenim strankama sudjelovanje na izborima zabranjeno je, a u znak prosvjeda protiv takve odluke Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Uzbekistan je poslala samo manju promatračku misiju.

Pripadnike oporbe režim zatvara ili ih otjera u egzil, a snage sigurnosti sustavno provode mučenja, tvrde organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Birališta se u toj zemlji, saveznici Sjedinjenih Država u ratu protiv terorizma, zatvaraju u 20,00 sati po lokalnom vremenu (16,00 po srednjoeuropskome).

WASHINGTON

Ruski opskrbni svemirski brod bez posade spojio se rano jutros s Međunarodnom svemirskom postajom (ISS) i astronautima dopremio hranu, vodu i božićne darove.

Progress M-51 spojio se s ISS-om u 00,58 po srednjoeuropskom vremenu, a donio je dvije i pol tone potrepština za Amerikanca Leroya Chiaoa i Rusa Salizana Šaripova. Osim hrane i vode, astronauti su dobili i pisma, video-snimke i fotografije od svojih obitelji.

Predviđeno je da Chiao i Šaripov uđu u Progress danas u 19,00 sati.

Njih su dvojica u ISS-u od listopada, a prije dva tjedna poručeno im je da smanje dnevni unos kalorija za deset posto jer su imali hrane za još samo mjesec dana uravnotežene prehrane.

Ruski su dužnosnici optužili prethodnu posadu za prežderavanje tijekom šestomjesečne misije: iza njih ostao je manjak mesa i mlijeka, a višak sokova i slatkiša.

LONDON

Britanska kraljica Elizabeta II. pozvala je jučer u svojoj božićnoj poruci na toleranciju među različitim kulturnim i vjerskim skupinama.

"Religija i kultura danas su stalno u vijestima, obično kao izvor različitosti i sukoba, a ne zato što zbližavaju ljude", kaže se u poruci. "A svaka religija govori o toleranciji i poštovanju drugih".

U vrijeme kad su mnogi Britanci nezadovoljni sudjelovanjem u iračkome ratu i strahuju zbog prijetnji terorističkim napadima, kraljica je naglasila potrebu razumijevanja među različitim vjerama i kulturnim zajednicama.

"Potreba da se pazi na bližnjega svoga veća je od bilo koje kulturne ili vjerske razlike", napisala je kraljica.

Elizabeta II. poslala je i posebnu božićnu poruku britanskim vojnicima, s osobitim pohvalama onima koji služe u inozemstvu.

TEGUCIGALPA

Vlasti u Hondurasu objavile su jučer navečer da su uhitile još dvije osobe koje sumnjiče za napad na autobus u kojem je poginulo 28 putnika, a ranjeno je 14.

Šestero djece i 22 odrasle osobe poginule su u četvrtak kad su pripadnici jedne bande iz jurišnih pušaka zapucali na gradski autobus u predgrađu San Pedro Sula kraj grada Chamelecona, dvjestotinjak kilometara sjeverno od glavnoga grada Tegucigalpe.

Napad na autobus pun ljudi koji su putovali na posao ili su išli u božićnu kupnju, zgrozio je Honduras, zemlju poznatu po bezakonju.

Pripadnik bande Alexis Ramirez (23) uhićen je u San Pedru neposredno nakon napada, a u mjestu Cofradiji, petnaestak kilometara istočno od San Pedra uhićene su još dvije osobe povezane s tim napadom.

U poruci ostavljenoj na vjetrobanskome staklu autobusa napadači su rekli da pripadaju revolucionarnoj skupini koja se protivi smrtnoj kazni, a ljudima poručili "da iskoriste ovaj Božić, jer će idući biti gori".

BERLIN

Odustavši od redovite dnevne doze kriminala, korupcije i ostalih zala, njemački visokotiražni list Bild tiskao je božićno izdanje samo s dobrim vijestima.

"Danas nema kazni za parkiranje - čuvari parkirališta imaju slobodan dan", objavio je list koji čita 12 milijuna ljudi.

Bild je naopako okrenuo i skandal s oporbenom demokršćanskom strankom: u tekstu je pohvaljena otpremnina od 52 tisuće eura koliko je dobio glavni tajnik stranke Laurenz Meyer nakon što je bio prisiljen dati ostavku.

"Sretan Božić! Larenz Meyer dobio je fantastičnu otpremninu", piše Bild samo koji dan nakon što je predvodio napade na Meyera jer je taj političar primao novac od jednog drugog bivšeg poslodavca. Bijes javnosti natjerao je Meyera na ostavku.

I Nijemci su autori nekih dobrih vijesti u Bildu. "Prokreacija raste za svake božićne blagdane", naslov je članka prema kojemu u Njemačkoj broj porođaja znatno naraste svake godine sredinom rujna, devet mjeseci nakon Božića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙