FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 24. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 15,30 sati.
ZAGREB, 24. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

RAMALLAH

Fatah je na palestinskim općim izborima na Zapadnoj obali osvojio većinu od 26 općinskih vijeća i pretekao Hamas koji je prvi put sudjelovao na nekim palestinskim izborima, pokazuju prvi rezultati objavljeni u petak. Hamas vodi u nekoliko općinskih vijeća, uključujući područje Betlehema, na jugu, i Nablusa, na sjeveru Zapadne obale. Do sada su prebrojani glasovi u 21 općinskom vijeću. "Na čelu je Fatah, potom slijedi Hamas, nezavisni i Narodna fronta za oslobođenje Palestine", izjavio je dužnosnik lokalnog izbornog povjerenstva Firas Yaghi.

KIJEV

U svjetlu "narančaste revolucije", ukrajinski predsjednički izbori koji se održavaju u nedjelju izazivaju interes bez presedana u zapadnim zemljama koje su u Ukrajinu uputile rekordan broj promatrača kako bi se izbjegle nove izborne prevare. Ukupno je više od 12.300 međunarodnih promatrača iz Europe, Amerike i bivših zemalja SSSR-a registrirano u Ukrajini kako bi nadzirali odvijanje predsjedničkih izbora nakon što je Vrhovni sud njihov drugi krug proglasio nevažećim. Oko 5.000 promatrača bilo je nazočno u Ukrajini 21. studenog na drugom krugu izbora na kojima je pobijedio proruski premijer Viktor Janukovič. Ti su izbori izazvali velike narodne prosvjede, nepoznate u toj zemlji od 1991. Stotine su tisuća ljudi, uz narančaste zastave kao simbol oporbe, danonoćno demonstrirale na Trgu neovisnosti u Kijevu.

SARAJEVO

Pripadnici snaga NATO-a u Bosni i Hercegovini priveli su u petak nekadašnjeg pripadnika posebnih policijskih postrojbi Republike Srpske Dušana Tešića zbog sumnje da pomaže osobama optuženim za ratne zločine. U priopćenju iz sjedišta NATO-a u Sarajevu navodi se kako je uhićenje obavljeno tijekom jutra te da je Tešić prebačen na sigurnu lokaciju kako bi bio podvrgnut ispitivanju. "NATO vjeruje kako ova osoba ima dragocjene informacije o mreži potpore osobama optuženim za ratne zločine", stoji u priopćenju te se dodaje kako je privođenje Tešića dio stalnih napora i suradnje s vlastima Bosne i Hercegovine usmjerene na privođenje haaških optuženika i njihovih pomagača.

BEOGRAD

Izbori za parlament državne zajednice Srbija i Crna Gora neće biti održani početkom iduće godine, kako je to neslužbeno najavljivano, već tek kad se za to stvore zakonski uvjeti, a države članice, Srbija i Crna Gora nastavit će idućih dana razgovore o tom pitanju, izjavio je nakon sjednice Savjeta za europske integracije održane u četvrtak navečer u Beogradu predsjednik SCG Svetozar Marović. Prema riječima predsjednika Marovića, sudionici sastanka su se usuglasili da u 2005. godini "ne učine ništa što bi dovelo u pitanje legitimitet institucija državne zajednice" da bi, kako je rekao, bio nastavljen proces europeizacije SCG.

BAGDAD

Na iračkim parlamentarnim izborima 30. siječnja koristit će se posebna tinta kojom će se obilježavati birači kako bi se spriječilo višestruko glasovanje, kazao je u petak predstavnik izbornog povjerenstva. Za 275 mjesta u iračkom parlamentu natjecat će se oko 7.200 kandidata. Parlament će izabrati vladu i izraditi novi ustav koji će izborno tijelo potvrditi iduće jeseni. Na izborima će biti angažirano oko 200.000 Iračana koji će biti raspoređeni na 6.500 birališta diljem zemlje, objavilo je izborno povjerenstvo.

BEOGRAD

Predsjednik Biskupske konferencije Srbije i Crne Gore i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar čestitao je u petak vjernicima Božić porukom da "iskrenim pokajanjem treba očistiti prošlost i stvarati novu budućnost u traženju svega onoga što je Božja volja i što je savršeno". Glavni grad Srbije već je nekoliko dana okićen, ali još nema prave blagdanske atmosfere, niti potrošačke groznice uobičajene za prednovogodišnje dane, no valja ju očekivati idućih dana, među ostalim i s obzirom na činjenicu da se od 1. siječnja u Srbiji uvodi porez na dodanu vrijednost pa se već naveliko najavljuju brojna poskupljenja robe i usluga nakon novogodišnje noći.

PRIŠTINA

Najviši predstavnici kosovskih institucija i međunarodne zajednice čestitali su Božić građanima Kosova i kosovskom biskupu Marku Sopiji s porukama mira, prijateljstva i međuvjerske tolerancije. Kosovski predsjednik Ibrahim Rugova je u božićnoj poruci građanima, Kosova, pripadnicima KFOR-a, UNMIK- i OESS-a te diplomatima, izrazio uvjerenost da će se sljedeći Božić slaviti u neovisnom Kosovu. Rugova je čestitku uputio i papi Ivanu Pavlu II.

ZAGREB

Ruska interkontinentalna balistička raketa Topol-M pokusno je ispaljena u petak iz mobilnog lansera s poligona u Plesecku u regiji Arhangelsk, javile su ruske novinske agencije. Kako javlja Interfax, cilj ovog testa bio je utvrditi funkcionira li raketa prema očekivanjima. Ruski ministar obrane Sergej Ivanov i general Nikolaj Solovcov, zapovjednik strateških raketnih snaga, nazočili su pokusnom ispaljivanju rakete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙