FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: MESIĆ ZA IL MESSAGGERO: HRVATSKA ČIMBENIK STABILNOSTI

ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska je odlučna ući u NATO savezi odlučna je ostati čimbenik stabilnosti u regiji, istaknuo je urazgovoru za rimski list Il Messaggero od srijede hrvatski predsjednikStjepan Mesić.
ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska je odlučna ući u NATO savez i odlučna je ostati čimbenik stabilnosti u regiji, istaknuo je u razgovoru za rimski list Il Messaggero od srijede hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Razgovor s hrvatskim predsjednikom objavljen je povodom Mesićevog sudjelovanja na Općoj skupštini Euroatlantskog vijeća u srijedu u Rimu.

"Hrvatska je odlučila ispuniti uvjete i postići standarde potrebne za ulazak u NATO. Kada ispunimo naše obveze pitanje ulaska bit će samo formalnost. Preustrojavamo naše oružane snage a zadane ciljeve možemo ostvariti kroz nekoliko godina", kazao je Mesić za rimski list.

"Za nas nema razlika između Europske unije i NATO-a: temelje se na istim vrijednostima, viziji Europe koja ne dijeli nego ujedinjuje. Hrvatska je dobila status kandidata i očekujemo da će ubrzo biti određen i datum početka pregovora", dodao je hrvatski predsjednik.

"Hrvatska je čimbenik stabilnosti u ovom dijelu regije i Hrvatska želi nastaviti normalizaciju odnosa sa susjednim zemljama. Stabilnost i sigurnost više nisu samo pitanje demokracije i reformi pojedinačnih zemalja. Ključna je suradnja", istaknuo je Mesić upitan što može Hrvatska učiniti za Sjevernoatlantski savez.

Na pitanje vjeruje li da će optužbe za izostanak pune suradnje, koje je iznijela glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte, a koje blokiraju, kako piše list, pregovore s EU-om, uskoro biti otklonjene, hrvatski je predsjednik istaknuo da Hrvatska surađuje sa Sudom u Den Haagu.

"Svi njeni građani odgovorili su na poziv Suda, bilo kao svjedoci, osumnjičenici ili optuženici. Svi osim jedne osobe - Ante Gotovine", podsjetio je Mesić u razgovoru.

Nema razloga da bi se štitila jedna osoba, naglasio je Mesić, podsjetivši da je osobno više puta naglasio da je Sud u Den Haagu jedino mjesto gdje Gotovina može dokazati svoju nevinost, te da su istu poruku uputile i druge političke snage u Hrvatskoj.

Upitan mogu li se, nakon pristupa Hrvatske euroatlantskim organizacijama, promijeniti i odnosi Hrvatske sa susjednim zemljama i Rusijom, Mesić je naglasio da pristup Hrvatske euroatlantskim strukturama neće promijeniti odnos Hrvatske prema tim državama.

"Hrvatska želi biti primjer za druge zemlje i imati sigurno, stabilno i demokratsko susjedstvo, jer se samo tako može dalje razvijati", pojasnio je Mesić u razgovoru i nastavio: "Svi su u Europi prihvatili činjenicu da su vremena podjela prošla."

"Potrebno je otvoriti granice i pojačati suradnju. To je politika Hrvatske i iste poruke želimo čuti od naših susjeda. Vjerujem da je Srbija prihvatila činjenicu da njena budućnost može biti izgrađena samo na temelju demokratskih procesa. Stoga moramo podržati reformske procese u Srbiji. Što se tiče Rusije naše zemlje imaju odlične odnose i dijele interes za snaženje gospodarske suradnje", rekao je Mesić.

Rimski list, predstavljajući hrvatskog predsjednika u uvodu razgovora, piše da je Mesić četiri godine bio "čimbenik stabilnosti" u Hrvatskoj, i navodi da je tijekom svog predsjedničkog mandata izveo Hrvatsku iz "Tuđmanove nacionalističke samoizolacije" i otvorio joj nove perspektive.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙