FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro hrvatski emigrantski političar Ivo Korsky

ZAGREB, 13. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski emigrantski političar ipredsjednik Hrvatske republikanske stranke Ivo Korsky umro je jučerujutro u 86. godini u Buenos Airesu, potvrdio je Ante Birin, urednikglasila Hrvatske republikanske zajednice "Republika Hrvatska" kojeizlazi u Zagrebu.
ZAGREB, 13. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski emigrantski političar i predsjednik Hrvatske republikanske stranke Ivo Korsky umro je jučer ujutro u 86. godini u Buenos Airesu, potvrdio je Ante Birin, urednik glasila Hrvatske republikanske zajednice "Republika Hrvatska" koje izlazi u Zagrebu.

Ivo Korsky rodio se 1918. u Osijeku. Završio je Pravni fakultet i doktorirao u Zagrebu, kao odvjetnik radio je u Osijeku i Stocu, bio je u Oružanim snagama NDH, a u svibnju 1945. odlazi u emigraciju.

Od 1947. živi u Argentini, od 1951. uređuje časopis "Republika Hrvatska", a od 1969. je predsjednik Hrvatske republikanske stranke u emigraciji. Objavio je zbirku političkih eseja "Hrvatski nacionalizam".

Hrvatsku republikansku stranku utemeljio je 1951. u Argentini profesor Ivan Oršanić, a u Zagrebu je registrirana 1991. kao Hrvatska republikanska zajednica.

Ivo Korsky potječe iz židovske obitelji koju je zbog hrvatskoga nacionalizma progonio režim Kraljevine Jugoslavije.

U Hrvatsku se opet vratio početkom devedestih godina, nakon demokratskih izbora u Hrvatskoj.

Misa zadušnica služit će se 17. prosinca, u 17,30 sati, u Palmotićevoj ulici u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙