FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: analiza - protiv prodaje banaka strancima

LJUBLJANA, 23. prosinca 2004. (Hina) - Prodaja slovenskog bankarskogsektora strancima ne bi bila dobra, ocijenio je dekan ljubljanskogPravnog fakulteta i nekadašnji glavni ekonomist Ljubljanske bankeFranjo Štiblar u ediciji "Ekonomski trendovi".
LJUBLJANA, 23. prosinca 2004. (Hina) - Prodaja slovenskog bankarskog sektora strancima ne bi bila dobra, ocijenio je dekan ljubljanskog Pravnog fakulteta i nekadašnji glavni ekonomist Ljubljanske banke Franjo Štiblar u ediciji "Ekonomski trendovi".

Štiblar tvrdi da je domaći bankarski sustav kralježnica nacije i njene ekonomije, pa ga ne treba prodavati kako su to učinile ostale tranzicijske zemlje, ali ne i razvijene zapadne zemlje koje su vlastite velike banke zaštitile od preuzimaja i posebnom direktivom Europske unije.

On drži da je slovenski financijski sektor već sada dovoljno otvoren i da bi postojeći trendovi kroz pet godina doveli do toga da bi dvije trećine slovenskih banaka bilo u rukama stranaca.

Nova slovenska vlada premijera Janeza Janše kao jedan od svojih prioritetnih ciljeva navela je povlačenje države iz vlasništva u bankama, čemu se suprotstavlja koalicijska Slovenska pučka stranka (SLS) Janeza Podobnika.

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek rekao je da se najboljom pokazala kombinacija stranog i domaćeg vlasništva primijenjena u privatizaciji Nove Ljubljanske banke koja dobro posluje od kako je trećinu njenih dionica preuzela belgijska korporacija KBC.

Drnovšek se založio da država ostane djelomični vlasnik banaka kako bi mogla sudjelovati u donošenju odluka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙