FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janšin ekonomski savjetnik najavljuje smanjenje javne potrošnje

LJUBLJANA, 6. prosinca 2004. (Hina) - Nova slovenska vlada zauzet će seza smanjenje javne potrošnje i prodaju državnog udjela u bankama ifinancijskom sektoru kako bi mogla smanjiti poreze i povećatigospodarski rast, najavio je glavni ekonomski savjetnik slovenskogpremijera Janeza Janše Mičo Mrkaič.
LJUBLJANA, 6. prosinca 2004. (Hina) - Nova slovenska vlada zauzet će se za smanjenje javne potrošnje i prodaju državnog udjela u bankama i financijskom sektoru kako bi mogla smanjiti poreze i povećati gospodarski rast, najavio je glavni ekonomski savjetnik slovenskog premijera Janeza Janše Mičo Mrkaič.

"I Janša i ja vjerujemo da je potreban novi razvojni ciklus i manje državnog intervencionizma, a poreze možemo smanjiti samo ako se smanji javna potrošnja", rekao je Mrkaič u razgovoru za poslovni dnevnik "Finance" od ponedjeljka.

Taj profesor ekonomije na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu i Fakultetu za organizaciju rada u Kranju zalaže se za smanjenje potrošnje u javnom sektoru sa sadašnjih 44 na 30 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a). Zalaže se nadalje za liberalizaciju u obrazovnom sustavu i uvođenje školarina, smanjenje državnih subvencija u kulturi, te ukidanje "fiskalnog miješanja", pojava koje karakterizira ponašanje države koja poreznim obveznicima s jedne strane povećava poreze, a isto vrijeme ih subvencionira poreznim olakšicama.

Mrkaič slovi kao zastupnik uvođenja doktrine "američkog neoliberalizma" koja u Sloveniji ima ogorčene protivnike. Oni tvrde da Slovenija ne bi smjela napustiti koncept "socijalne države" europskog tipa niti u potpunosti prepustiti stranom kapitalu banke i financijski sektor.

Mrkaič je priznao da će Janšina vlada teško uspjeti s uvođenjem jedinstvene porezne stope (flat tax) koju je s ciljem bržem ekonomskog rasta uvela Slovačka, ali je najavio više odlučnosti u privatizaciji i prodaji državne imovine:

"Osiguravajuće društvo Triglav treba u cjelini privatizirati, a dobro bi bilo i da se do kraja mandata ove vlade privatiziraju i sve banke", rekao je Mrkaič. Dodao je da će vlada svoj udio u velikim poduzećima prodati na javnim tenderima na koje će se moći javiti i slovenski poduzetnici.

(Hina) xfl yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙