FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rosneft stoji iza kupovine Juganskneftegaza

MOSKVA, 23. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Ruska državna tvrtkaRosneft stoji iza kupnje glavne proizvodne jedinice Jukosa, čime jenacionalizirano 11 posto proizvodnje sirove nafte u Rusiji i zadantežak udarac Jukosovim nastojanjima da zaustavi vlastito komadanje.
MOSKVA, 23. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Ruska državna tvrtka Rosneft stoji iza kupnje glavne proizvodne jedinice Jukosa, čime je nacionalizirano 11 posto proizvodnje sirove nafte u Rusiji i zadan težak udarac Jukosovim nastojanjima da zaustavi vlastito komadanje.

Dužnosnik Rosnefta koji je želio ostati anoniman izjavio je u četvrtak da je njegova tvrtka 100-postotni vlasnik Baikal Finance Grupa, koji je na nedjeljnoj aukciji iznenadio kupnjom Juganskneftegaza.

"Mogu potvrditi da smo kupili sve dionice", kazao je neimenovani dužnosnik Rosnefta, ne navodeći nikakve brojčane podatke o toj akviziciji.

Aukcija Juganskneftegaza označila je vrhunac kampanje Kremlja da slomi politički ambicioznog nekadašnjeg vlasnika Jukosa Mihaila Hodorkovskog i uspostavi nadzor nad strateškim sektorima gospodarstva, prodanim tijekom kaotičnih privatizacija u 1990-ima.

Rosneftova kupovina Juganskneftegaza naglasila je odlučnost Kremlja da pobijedi u toj borbi i prisvoji glavnu proizvodnu jedinicu Jukosa.

Juganskneftegaz će osigurati Rosneftu status jedne od najvećih naftnih firmi, s proizvodnjom od 1,45 milijuna barela dnevno, što je gotovo u rangu OPEC-ove članice Libije. Navedena transakcija potvrđuje i uspon zagovornika tvrde linije u Kremlju, koji su stekli nadimak "siloviki" a žele slomiti "oligarhe", koji su se etablirali tijekom post-sovjetskog kaosa jeftinom kupovinom državnih poduzeća.

Rosneft će se spojiti s državnim plinskim monopolistom Gazpromom, svojedobnim favoritom u natjecanju za kupovinu Juganskneftegaza. Gazpromov je nastup na aukciji omeo sud u Houstonu kojem je Jukos podnio zahtjev za stečajem.

"Ruska vlada uživa imunitet slijedom suvereniteta. Ne možete tužiti rusku vladu", tumači Eric Kraus iz Soblink Securitiesa akviziciju Rosnefta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙