FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša: bilateralna pitanja riješiti u europskom okviru

LJUBLJANA,21. prosinca 2004.(Hina) - Slovenski premijer Janez Janšaizjavio je u utorak da će pregovori Hrvatske s Europskom unijom dati"novi okvir" za rješenje nekih bilateralnih pitanja, osobito onihpovezanih s granicom između Slovenije i Hrvatske.
LJUBLJANA,21. prosinca 2004.(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u utorak da će pregovori Hrvatske s Europskom unijom dati "novi okvir" za rješenje nekih bilateralnih pitanja, osobito onih povezanih s granicom između Slovenije i Hrvatske.

"Pregovori znače da stupaju na snagu i neka pravila ponašanja koja vrijede u organizaciji kojoj se i Hrvatska želi pridružiti. Za nas je to važna činjenica iako taj proces ne donosi ništa konkretno ili praktično vezano za neko od naših otvorenih pitanja", rekao je Janša na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon preuzimanja premijerske dužnosti, koja je inače bila uglavnom posvećena djelovanju nove vlade na ekonomskom području i u Europskoj uniji.

Janša je izjavio da među europska pravila ponašanja spada i izbjegavanje jednostranih akata, poput onoga kojim je Hrvatska proglasila ekološko-ribolovni pojas u Jadranu. Za sporazum o granici s Hrvatskom, po njegovoj ocjeni, bit će potrebno najmanje dvije godine.

Govoreći o nacrtu sporazuma o granici o kojemu su pregovarali bivši premijeri Drnovšek i Račan, Janša je rekao da ne vjeruje da bi on mogao biti realiziran, ali da je moguće slično rješenje.

Slovenski premijer je također rekao da će zbog usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim biti lakše rješavati i pitanja vezana na vlasništvo nad nekretninama.

Janša nije želio nagađati kad bi Hrvatska mogla ući u Europsku uniju, rekavši da to ovisi najviše o samoj Hrvatskoj.

Govoreći o unutarnjim pitanjima i zadaćama svoje vlade, Janša je kao prioritet naveo smanjivanje javne potrošnje u iduće dvije godine kako bi se država pripremila za uvođenje eura, te pripreme za predsjedanje Europskom unijom u 2008. godini.

(HIna) xfl ybs

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙