FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: McShane o odluci Europskog vijeća

ZAGREB, 21. prosinca 2004. (Hina) - Britanski ministar za Europu DenisMcShane u članku za londonski The Guardian piše o sjednici Europskogvijeća održanoj u petak u Bruxellesu i navodi da je Europsko vijećeodbacilo pritiske da iz svoje odluke izbaci obveze hrvatske vlade da upotpunosti surađuje sa sudom u Haagu.
ZAGREB, 21. prosinca 2004. (Hina) - Britanski ministar za Europu Denis McShane u članku za londonski The Guardian piše o sjednici Europskog vijeća održanoj u petak u Bruxellesu i navodi da je Europsko vijeće odbacilo pritiske da iz svoje odluke izbaci obveze hrvatske vlade da u potpunosti surađuje sa sudom u Haagu.

Europsko je vijeće odbacilo pritiske da odustane od obveza hrvatske vlade da u potpunosti surađuje s Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, piše McShane i nastavlja: "Od mnogih optužbi protiv konzervativne vlade Johna Majora središnja je ta što nije poduzela odlučan korak da zaustavi krvoproliće i zločine na Balkanu. Počelo je s time što se nije uspjela suprostaviti tadašnjoj desnoj njemačkoj vladi koja je iznudila prerano diplomatsko priznanje Hrvatske. Završilo je s lordom Rifkindom, konzervativnim ministrom vanjskih poslova, koji je očajavao nad pokoljem u Srebrenici ali se oslanjao na Amerikance da odrade težak teret nametanja daytonskog rješenja. Kao što sam rekao u Donjem domu prošlog tjedna, nadam se da Rifkind ima hrabrosti ispričati se za katastrofalno razdoblje torijevske europske politike. Sljedeće je godine deseta obljetnica pokolja u Srebrenici a bilo je i užasnih zločina počinjenih kada su Srbi etnički očišćeni iz Hrvatske. Troje vođa, hrvatski Gotovina i dva Srbina Karadžić i Mladić još se uvijek skrivaju i još ih uvijek štiti mreža koja ima veze s državnim strukturama. 2005. godina bila bi dobra godina da se ti ljudi privedu pravdi i omogući državama zapadnog Balkana da krenu prema partnerstvu u Europi", piše McShane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙