FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osnovana Zajednica država Južne Amerike

CUZCO , 9. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Predstavnici dvanaest zemaljaJužne Amerike koji su se sastali u peruanskom Cuzcu u srijedu suosnovali Zajednicu država Južne Amerike čiji je cilj ekonomska ipolitička integracija podkontinenta.
CUZCO , 9. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Predstavnici dvanaest zemalja Južne Amerike koji su se sastali u peruanskom Cuzcu u srijedu su osnovali Zajednicu država Južne Amerike čiji je cilj ekonomska i politička integracija podkontinenta.

Peruanski predsjednik Alejandro Toledo, domaćin trećega summita zemalja Južne Amerike istaknuo je kako će sudionici skupa ostvariti san "oslobodioca" Simona Bolivara o ujedinjenju južne Amerike. "Ovdje smo se okupili da bismo Bolivarovu snu dali dušu, srce, život i udahnuli mu energiju. Danas smo svjedoci rađanja nečeg novog", rekao je vidno ganuti Toledo.

Osnivanje zajednice zemalja u kojoj živi više od 361 milijun stanovnika, nova je faza na putu integracije kontinenta. U prisutnosti osam od dvanaest predsjednika južnoameričkih zemalja potpisana je "Deklaracija iz Cuzca". Deklaraciju su potpisali predsjednici ili drugi visoki dužnosti Argentine, Bolivije, Brazila, Kolumbije, Čilea, Ekvadora, Gvajane, Paragvaja, Perua, Surinama, Urugvaja i Venezuele.

U deklaraciji se među ostalim kaže kako su "predsjednici južnoameričkih zemalja okupljeni u Cuzcu, koji iskazuju težnje i želje njihovih naroda o integraciji, jedinstvu i stvaranju zajedničke budućnosti, odlučili osnovati Zajednicu država Južne Amerike".

Na taj će se način omogućiti stvaranje prostora za zajedničko tržište zemalja koje djeluju kroz savez Mercosur što ga čine Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj, onih koje djeluju kroz Zajednicu andskih država (CAN) - Kolumbiju, Vanezuelu, Peru, Boliviju i Ekvador kojima će se pridružiti Čile, Gvajana i Surinam. Proces integracije nadzirat će Meksiko i Panama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙