FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Don Quijote slavi 400. rođendan na pet kontinenata

MADRID, 21. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Gradovi na pet kontinenataugostit će 2005. godine manifestacije u okviru proslave 400.obljetnice objavljivanja "Don Quijotea", romana kojim je začetamoderna zapadna književnost, izjavila je u ponedjeljak španjolskaministrica kulture Carmen Calvo.
MADRID, 21. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Gradovi na pet kontinenata ugostit će 2005. godine manifestacije u okviru proslave 400. obljetnice objavljivanja "Don Quijotea", romana kojim je začeta moderna zapadna književnost, izjavila je u ponedjeljak španjolska ministrica kulture Carmen Calvo.

Alcala de Henares, Dallas, Mexico City, Pariz, Bruxelles, Oran i Sankt Petersburg bit će poprište izložaba, kongresa, rasprava, koncerata, kazališnih predstava i natjecanja kojima se obilježava objavljivanje romana Miguela de Cervantesa, kazala je ministrica na konferenciji za tisak.

Prvi primjerak "Don Quijotea" izišao je iz madridske tiskare Juana de la Cueste 20. prosinca 1604. Knjiga smatrana prvim bestselerom nakladništva puštena je na tržište 16. siječnja 1605.

Proračun predviđen za manifestacije u organizaciji posebnog povjerenstva za obilježavanje, koje je formirala španjolska vlada, iznosi 30 milijuna eura.

Proslave "Don Quijotea" predstavljaju "iznimnu prigodu za razumijevanje među narodima" i "fantastičan izgovor za jačanje suradnje s Latinskom Amerikom", rekla je Calvo.

Prva izložba u inozemstvu održat će se u Bologni na dječjem Sajmu knjiga od 13. do 16. travnja. Slijedi izložba naslovljena "Quijoteovi tepisi", od 8. do 15. rujna 2005. u Dallasu, sa zbirkom tepiha koji ilustriraju najpoznatije krajolike iz Cervantesova romana.

Putujuća izložba "Četiri stotine godina Don Quijotea kroz svijet", koja okuplja slike, crteže, gravure i reklame, predstavit će se u španjolskim kulturnim centrima diljem svijeta te na međunarodnim sajmovima knjiga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙