FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pečuh: Predstavljena biblioteka "Stoljeća hrvatske književnosti"

ZAGREB/PEČUH, 8. prosinca 2004. (Hina) - U Hrvatskom klubu AugustaŠenoe u Pečuhu večeras je predstavljena biblioteka "Stoljeća hrvatskeknjiževnosti".
ZAGREB/PEČUH, 8. prosinca 2004. (Hina) - U Hrvatskom klubu Augusta Šenoe u Pečuhu večeras je predstavljena biblioteka "Stoljeća hrvatske književnosti".

Na književnoj tribini o biblioteci, koju je Matica hrvatska počela objavljivati prije deset godina, govorili su akademik Dubravko Jelčić, Marko Samardžija, profesor sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, i Ivana Žužul, zamjenica izvršnih urednika biblioteke "Stoljeća hrvatske književnosti".

Dubravko Jelčić istaknuo je kako je jedna od temeljnih zadaća biblioteke da se uklone jezične adaptacije hrvatskih vukovaca u djelima hrvatskih književnika.

Marko Samardžija predstavio je jezikoslovni niz u sklopu biblioteke, napomenuvši kako je on otvoren te da će zasigurno obuhvatiti više od osam jezikoslovaca koliko je u početku bilo predviđeno.

Ivana Žužul osvrnula se na redakciju i tekstološku obradu. Istaknula je kako je biblioteka "Stoljeća hrvatske književnosti" važna i po tome što je taj znanstveni projekt okupio tim od devet mladih stručnjaka s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Odabrane tekstove kazivali su dramski umjetnici osječkoga Hrvatskoga narodnog kazališta Vjekoslav Janković i Nela Kočiš.

Biblioteka "Stoljeća hrvatske književnosti" smatra se izuzetno važnim kulturnim pothvatom, kako za povijest hrvatske književnosti i za povijest hrvatskoga jezika, tako i za njegov razvitak. Procjenjuje se da će nadmašiti zamišljenih 300 svezaka.

Književnu tribinu u Pečuhu organizirali su Matica hrvatska iz Zagreba, a suorganizator je bio Hrvatski klub Augusta Šenoe iz Pečuha.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙