FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Freedom House: Hrvatska spada u slobodne zemlje

WASHINGTON,20. prosinca(Hina) - Freedom House, američka organizacijakoja prati napredak političkih prava i građanskih sloboda u svijetu,svrstala je u ponedjeljak Hrvatsku među slobodne zemlje.
WASHINGTON,20. prosinca(Hina) - Freedom House, američka organizacija koja prati napredak političkih prava i građanskih sloboda u svijetu, svrstala je u ponedjeljak Hrvatsku među slobodne zemlje.

Hrvatska je u godišnjem izvješću Freedom Housea za 2004. dobila ocjenu 2 za politička prava i ocjenu 2 za građanske slobode čime je smještena među 89 slobodnih zemalja svijeta.

Organizacija sa sjedištem u Washingtonu u ponedjeljak je dala samo ukupnu ocjenu stanja demokracije u pojedinim zemljama svijeta, a na ljeto sljedeće godine će objaviti i konkretna izvješća za svaku zemlju.

Hrvatska je od 1993. bila ocjenjivana kao djelomično slobodna zemlja, a od 2001. kao slobodna. Iste ocjene 2 i za politička prava i građanske slobode dobila je i za 2002. i 2003. godinu.

Freedom House je u ponedjeljak objavio izvješće o demokraciji i demokratskim slobodama u svijetu u 2004. u kojem je od 192 zemlje njih 46 posto ocijenio slobodnim, 26 posto neslobodnim i ostatak djelomično slobodnim.

Regionalne usporedbe radi Slovenija je dobila najvišu ocjenu 1, dok je Rumunjska dobila ocjenu 2,5, kao i Srbija i Crna Gora.

Bosna i Hercegovina, unatoč zamijećenom napretku, s ocjenom 3,5 spada u kategoriju djelomično slobodnih zemalja.

Organizacija ocjenama od 1 do 7 ocjenjuje stanje političkih prava i građanskih sloboda u zemljama svijeta gdje je najviša ocjena 1 koja znači demokraciju najbližu idealu, ocjena 2 njezinu nešto manju razvijenost, a najniža ocjena 7 označava praktički odsustvo političkih prava i sloboda.

Zemlje s ukupnom prosječnom ocjenom od 1 do 2,5 su slobodne, između 3 i 5 djelomično slobodne, a od 5,5 do 7 neslobodne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙