FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MO: Spremni smo ispitati svaki navod o zlostavljanju

ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Ministarstvo obrane priopćilo jedanas da je "spremno u potpunosti ispitati svaki navod (ozlostavljanju u HV-u) u pojedinom slučaju i sankcionirati počiniteljete o svemu izvijestiti javnost", ali ujedno "upozorava na odgovornosti štetne posljedice javno iznesenih neargumentiranih stavova".
ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Ministarstvo obrane priopćilo je danas da je "spremno u potpunosti ispitati svaki navod (o zlostavljanju u HV-u) u pojedinom slučaju i sankcionirati počinitelje te o svemu izvijestiti javnost", ali ujedno "upozorava na odgovornost i štetne posljedice javno iznesenih neargumentiranih stavova".

"Ministarstvo obrane osuđuje svaki oblik netolerantnog ponašanja, bilo da se radi o povredi ljudskih prava i temeljnih sloboda te druge pojave, a naročito one koje bi proizlazile iz zloporabe položaja nadređenosti - podređenosti u Ministarstvu obrane", stoji u priopćenju.

U njemu se potvrđuje da je ministar obrane zaprimio zapovijed vrhovnog zapovjednika Stjepana Mesića načelniku Glavnog stožera Josipu Luciću da poduzme sve radi utvrđivanja činjenica, pravnog stanja te pune istine u vezi s učestalim medijskim predstavljanjem OS RH kao sredine u kojoj se zbivaju radnje protivne slobodi i dostojanstvu osobe, a osobito one povezane s mogućim seksualnim uznemiravanjem i zlostavljanjem.

Ministar obrane je već i prije zaprimanja ove zapovijedi, odmah nakon prve objave u "Slobodnoj Dalmaciji" od 27. studenoga zatražio od ravnatelja Vojne sigurnosne agencije i načelnika Uprave vojne policije istragu o navedenim kaznenim djelima i navodnim pokušajima njihova zataškavanja, stoji u priopćenju.

Podsjeća se da je uvidom u postojeću dokumentaciju Ministarstva obrane utvrđeno da se u pisanju medija spominju dva slučaja, jedan iz 1992. i jedan iz 2000., a za koje je utvrđeno da su u potpunosti procesuirani i predani nadležnom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje.

Ministar obrane je o navedenome izvijestio hrvatsku javnost gostujući u emisiji "Otvoreno" HTV-a 29. studenoga 2004. i u emisiji "Mreža" Hrvatskoga radija 8. prosinca 2004.

Ministarstvo obrane je pozvalo i poziva građane i udruge za promicanje ljudskih prava da sve eventualne spoznaje o kršenjima ljudskih prava i sloboda prijave na otvoreni broj telefona ili na e-mail adresu Ministarstva obrane ili Državnom odvjetništvu, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙