FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski seljački savez traži pregovore o cijeni mlijeka

ZAGREB, 19. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski seljački savez (HSS) tražida Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstvanajkasnije do početka veljače iduće godine pokrene razgovoreproizvođača i otkupljivača mlijeka o ciljanoj cijeni po kojoj semlijeko otkupljuje od seljaka.
ZAGREB, 19. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski seljački savez (HSS) traži da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva najkasnije do početka veljače iduće godine pokrene razgovore proizvođača i otkupljivača mlijeka o ciljanoj cijeni po kojoj se mlijeko otkupljuje od seljaka.

HSS u današnjem priopćenju navodi da je Upravni odbor toga saveza na sjednici održanoj u petak zatražio izmjene Zakona o državnim potporama u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu, odnosno ukidanje minimalno poticane količine proizvodnje mlijeka od 6000 litara za koju se dobiva poticaj.

HSS traži i izmjenu pravilnika koji uvjetuje plaćanje mlijeka po tromjesečnom prosjeku analize mlijeka budući da je, kako stoji u priopćenju, potrebno samo mjesec dana da se dođe u nižu kategoriju plaćanja, a šest mjeseci da bi se vratilo u višu. Traže i pojačanu obuku proizvođača i sabirača mlijeka koji na otkupnim mjestima uzimaju uzorke za kontrolu te poboljšanje opreme za prikupljanje uzoraka.

HSS podsjeća da je cijena mlijeka određena Uredbom o ciljnoj cijeni svježeg sirovog mlijeka koja je usuglašena s predstavnicima udruga proizvođača mlijeka i predstavnicima mljekarske industrija, a donijela ju je Vlada još 2001. Tom je uredbom za kravlje mlijeko određena cijena otkupa od 1,789 kuna, za ovčje mlijeko 4,620 kuna, a za kozje 2,384 kune. No, u HSS-u tvrde kako se nerijetko seljacima mlijeko plaća po 1,2 kune dok je, s druge strane, od 2001. cijena mlijeka više puta rasla u trgovinama pa mljekarska industrija ostvaruje ekstra zarade što pak, tvrdi HSS, sve financiraju seljaci i potrošači.

U HSS-u kažu da seljačko mlijeko kao osnovna sirovina čini samo 30 posto cijene mlijeka u trgovinama te da se, uz to, iskorištavaju i svi drugi njegovi sastojci, primjerice masnoća i vrhnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙