FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU pruža potporu Annanu, on nudi pomoć oko Cipra

ZAGREB, 17. prosinca 2004. (Hina) - Čelnici europskih zemalja članicaEU-a izrazili su "jasnu potporu" glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanukoji je u petak na europskom summitu u Bruxellesu ponudio svoju pomoću rješavanju problema Cipra, inače glavnog uvjeta za pokretanjepregovora o članstvu s Turskom, javljaju agencije Reuters i FrancePresse.
ZAGREB, 17. prosinca 2004. (Hina) - Čelnici europskih zemalja članica EU-a izrazili su "jasnu potporu" glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu koji je u petak na europskom summitu u Bruxellesu ponudio svoju pomoć u rješavanju problema Cipra, inače glavnog uvjeta za pokretanje pregovora o članstvu s Turskom, javljaju agencije Reuters i France Presse.

"Kofi Annan može biti siguran da je EU partner njemu kao i UN-u", kazao je nizozemski premijer Jan Peter Balkenende, čija zemlja predsjeda EU-om, kako prenosi agencija France Presse.

"Čast nam je da je glavni tajnik nazočan na našem summitu", dodao je.

Annan, koji je u Bruxelles na summit došao kako bi govorio o reformama UN-a, inzistirao je na važnosti privilegiranih partnerskih odnosa između EU-a i UN-a.

Također je, prenosi agencija Reuters, ponudio svoju pomoć u rješavanju problema podijeljenog otoka Cipra.

"Jednom kada strane budu spremne krenuti naprijed, moji uredi bit će im na raspolaganju", kazao je Annan na konferenciji za novinare nakon razgovora s europskim čelnicima.

EU je u četvrtak Turskoj postavila kao uvjet za pokretanje pregovora o punopravnom članstvu iduće godine u listopadu da prizna grčki Cipar.

Kako javlja Reuters, Turska je ponudila izjavu o namjeri da će potpisati sporazum kojim priznaje Cipar prije početka pregovora službene Ankare i EU-a.

"Turska je predložila izjavu dobre namjere o Cipru", kazao je za Reuters neimenovani turski diplomat u Bruxellesu.

"Nadam se da će doći do pozitivnog razvoja tako da u budućnosti Eu neće imati problema vezanih za Cipar", kazao je, osvrnuvši se na to, Annan.

Ciparski predsjednik Tassos Papadopulos je izjavio da će tražiti čvrsti dokaz od EU da će Ankara priznati Republiku Cipar, prenosi France Presse.

Cipar je podijeljen od 1974. godine kada je turska vojska, kao odgovor na udar ultranacionalističkih ciparskih Grka koji su htjeli otok pripojiti Grčkoj uz pomoć hunte koja je tada bila na vlasti u Ateni, okupirala sjevernu trećinu otoka.

Republika Cipar, iako ima vlast samo na južnom dijelu otoka, jedini je legitimni priznati entitet i u EU je ušla 1. svibnja ove godine. Republika Cipar dugo je bila prepreka za pokretanje pregovora o članstvu EU s Turskom koja je ne priznaje

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙