FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemski premijer na Cipru

NIKOZIJA, 7. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Nizozemski premijer JanPeter Balkenende razgovarao je u u utorak u Nikoziji s ciparskimpredsjednikom Tassosom Papadopulosom u sklopu nastojanja Europskeunije da postigne dogovor o početku pregovora o pristupu između EU iTurske.
NIKOZIJA, 7. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Nizozemski premijer Jan Peter Balkenende razgovarao je u u utorak u Nikoziji s ciparskim predsjednikom Tassosom Papadopulosom u sklopu nastojanja Europske unije da postigne dogovor o početku pregovora o pristupu između EU i Turske.

Šefovi država i vlada EU trebaju na summitu 16. i 17. prosinca u Bruxellesu odlučiti hoće li ili ne odrediti Turskoj datum za početak pregovora o pristupu.

"Riješiti problem Cipra nije dio kriterija Kopenhagena. Mi želimo poduzeti korake kako bi popravili stanje", rekao je nakon razgovora novinarima Balkenende čija zemlja predsjeda EU.

Summit u Kopnehagenu je 1993. odredio kriterije pristupa zemljama kandidatima.

Cipar koji je podijeljen u dva sektora, turski na sjeveru i grčki na jugu, prijeti ulaganjem veta za pokretanje pregovora o pristupu Turske Uniji ako Ankara ne prizna grčki dio Cipra.

Turska, jedna zemlja na svijetu koja priznaje Tursku Republiku Sjeverni Cipar, jednostrano proglašenu na sjeveru otoka, odbija priznati Republiku Cipar, koja je postala članicom EU 1. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙