FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnici EU suglasili se oko početka pregovora s Turskom

ZAGREB, 17. prosinca 2004. (Hina) - Čelnici zemalja članica Europskeunije suglasili su se u četvrtak navečer na summitu u Bruxelesu okootvaranja pregovora o punopravnom članstvu s Turskom 3. listopada2005. godine, objavile su agencije, pozivajući se na nizozemskopredsjedništvo unijom i druge predsjednike država i vlada.
ZAGREB, 17. prosinca 2004. (Hina) - Čelnici zemalja članica Europske unije suglasili su se u četvrtak navečer na summitu u Bruxelesu oko otvaranja pregovora o punopravnom članstvu s Turskom 3. listopada 2005. godine, objavile su agencije, pozivajući se na nizozemsko predsjedništvo unijom i druge predsjednike država i vlada.

EU od Turske sad očekuje priznanje Cipra, kazali su isti izvori.

"Možemo otpočeti pregovore s Turskom na temelju analize Europske komisije", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik vlade Nizozemske, koja do kraja godine predsjeda unijom, Jan Peter Balkenende.

Rekavši kako je cilj punopravno članstvo Turske, Balkenende je ipak upozorio kako će se "voditi pregovori kako bi se vidjelo je li članstvo moguće".

"Nema jamstva da ono (članstvo) zaista jest moguće", dodao je nizozemski premijer, naglasivši kako, u slučaju neuspjeha pregovora, Turska mora ostati duboko ukorijenjena u strukture EU.

"Odlučili smo se za 3. listopada kako bismo Turskoj i njezinom parlamentu dali vremena za priznavanje Cipra, jer nije moguće postati dijelom neke obitelji, a da se ne prizna jedan od njezinih članova", izjavio je nakon radne večere, na kojoj je odluka donesena, talijanski premijer Silvio Berlusconi, govoreći o očekivanju EU da Ankara službeno prizna vladu ciparskih Grka prije početka pregovora o članstvu u uniji.

Talijanski premijer odluku o početku pregovora nazvao je "potpunom pobjedom" i "kompromisnim rješenjem koje je dobro i za Tursku i za Europu".

Turska mora potpisati protokol svojeg sporazuma o pridruživanju EU, kojim de facto priznaje Cipar, prije početka pregovora o punopravnom članstvu, potvrdili su švedski i malteški premijeri.

"Preduvjet za početak (pregovora) je da Turska obavi potpisivanje protokola Sporazuma iz Ankare"., kazao je švedski premijer Goeran Persson.

"Dogovoreno je da prije početka pregovora, prije 3. listopada 2005., Turska završi postupak potpisivanja protokola Sporazuma iz Ankare", rekao je Lawrence Gonzi s Malte.

Tim protokolom bi Turska proširila svoj postojeći sporazum o carinskoj uniji s EU na svih deset novih članica, uključujući i Cipar, što bi, prema tumačenju EU, bilo de facto priznanje te otočke države.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je kako je ponuda EU Turskoj uravnotežena, jer uzima u obzir i turske i europske interese.

"Večeras je EU otvorila vrata Turskoj. Čvrsto vjerujem da bi ovu ponudu Turska trebala prihvatiti sa zadovoljstvom", rekao je Barroso.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u petak će se sastati s čelnicima zemalja članica EU kako bi im prenio turski odgovor na ponudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙