FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barroso za jasan datum Turskoj

ZAGREB, 15. prosinca 2004. (Hina) - Turska na summitu Europske unije učetvrtak i petak treba dobiti "jasan datum" otvaranja pregovora opristupanju bruxelleskom klubu ali joj se ne može ujedno zajamčiti ipristupanje, rekao je u srijedu predsjednik Europske komisije JoseManuel Barroso.
ZAGREB, 15. prosinca 2004. (Hina) - Turska na summitu Europske unije u četvrtak i petak treba dobiti "jasan datum" otvaranja pregovora o pristupanju bruxelleskom klubu ali joj se ne može ujedno zajamčiti i pristupanje, rekao je u srijedu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Sada je vrijeme da Europsko vijeće ispuni svoje obveze prema Turskoj i najavi otvaranje pregovora o pristupu. Treba biti naveden jasan datum", rekao je Barroso pred Europskim parlamentom, a prenosi Reuters.

"Prihvaćamo da proces pristupa bude otvoren a njegov ishod ne može biti zajamčen", dodao je.

Međutim, u razgovoru za televiziju France 2 iz Strasbourga dodao je da se ne može postati član nekog kluba ako se ne prizna jedna od njegovih članica, misleći pritom na Cipar. "Nadam se da će to učiniti što je prije moguće".

Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul rekao je u utorak u Ankari da neće priznati Cipar "ni izravno ili neizravno" dok se ne postigne konačan dogovor o ponovnom ujedinjenju otoka.

Turska priznaje samo tursku enklavu u sjevernom dijelu Cipra, a za EU i ostatak svijeta vlada ciparskih Grka na jugu jedini je legitimni predstavnik čitavog otoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙