FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

zph: obnova i povratak pri kraju - očekujemo razvoj gospodarstva

ZAGREB, 17. prosinca 2004. (Hina) - Upravni Odbor Zajednice povratnikaHrvatske (ZPH) pod predsjedanjem predsjednika Zajednice JosipaKompanovića na današnjoj je svečanoj predbožićnoj sjednici ocijenio jeda je povratak prognanih pri kraju te da povratnici sada očekujupoticanje obnove gospodarstva na tim područjima.
ZAGREB, 17. prosinca 2004. (Hina) - Upravni Odbor Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) pod predsjedanjem predsjednika Zajednice Josipa Kompanovića na današnjoj je svečanoj predbožićnoj sjednici ocijenio je da je povratak prognanih pri kraju te da povratnici sada očekuju poticanje obnove gospodarstva na tim područjima.

Kompanović je kao glavni uspjeh ZPH u ovoj godini istaknuo nastavak obnove Vukovara i tzv. "pustara" u Osječko-baranjskoj županiji. To je veliki uspjeh, ocijenio je, dodavši da će oko 200 obitelji koje su živjele na tim "pustarama" do ljeta, ili najkasnije jeseni iduće godine, biti zbrinuto u obnovljenim ili u novosagrađenim objektima.

Naveo je ta je u obnovi objekata na tim "pustarama" bilo velikih problema jer su lokalna uprava i samouprava u tom području totalno zakazale zbog dugotrajnog rješavanja imovinsko-pravih pitanja. To je tako dugo trajalo da su s izvođačima istekli rokovi obnove, pa sada od Ministarstva finacija tražimo da se ugovori produže, rekao je Kompanović.

Uspjehom je označio i što je većinom riješen trogodišnji problem velikih najamnina za korištenje imovine koju su koristili prognanici tijekom progonstva. Naveo je da je država preuzela obaveze plaćanja tih najamnina.

Uspjehom ZPH-a Kompanović drži i Vladin prijedlog novog zakona o područjima od posebnog državnog interesa u kojem su, naveo je, većinom ugrađeni prijedlozi ZPH.

Taj bi novi zakon trebao omogućiti bržu obnovu gospodarstva i zadržavanje mladih ljudi na tim područjima, rekao je, dodajući kako bi taj zakonski tekst Vlada trebala usvojiti na sjednici u Vukovaru koja se planira za prvo tromjesečje iduće godine.

ZPH, dodao je, očekuje i poseban zakon o obnovi Vukovara.

Kao dodatne aktivnosti u ovoj godini Kompanović je istaknuo suradnju s udrugama useljenika iz Bosne i Hercegovine, uglavnom Hrvata koji većinom žive na područjima od posebnog državnog interesa i s kojima povratnici dijele iste probleme.

Ukazao je i na problem razminiranja na tim područjima.

Kompanović je najavio skoru konferenciju ZPH na kojoj će se donijeti plan rada u 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙