FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: "Papin križ" na ulazu u zračnu luku?

OSIJEK,17. prosinca(Hina) - Križ pod kojim je papa Ivan Pavao IIpredvodio misno slavlje u osječkoj Sportsko-poslovnoj zračnoj lucitrebao bi biti premješten na ulaz u zračnu luku, ali to trebajupotvrditi nadležna tijela, uključujući Ministarstvo, mora, turizma,prometa i razvitka, zaključak je s današnjeg sastanka osječkoggradonačelnika Zlatka Kramarića s predstavnicima gradskih ižupanijskih institucija.
OSIJEK,17. prosinca(Hina) - Križ pod kojim je papa Ivan Pavao II predvodio misno slavlje u osječkoj Sportsko-poslovnoj zračnoj luci trebao bi biti premješten na ulaz u zračnu luku, ali to trebaju potvrditi nadležna tijela, uključujući Ministarstvo, mora, turizma, prometa i razvitka, zaključak je s današnjeg sastanka osječkog gradonačelnika Zlatka Kramarića s predstavnicima gradskih i županijskih institucija.

Križ, viši od 20 metara, demontiran je početkom kolovoza ove godine, po nalogu osječkog Aero-kluba, jer im je ugrožavao redovite aktivnosti na uzletno-sletnoj stazi. Gradsko je vijeće križ proglasilo kulturnim dobrom od lokalnog značaja, a i predstavnici Đakovačko-srijemske biskupije zauzimali su se za to da se križ zadrži na izvornoj lokaciji.

Kramarić je kazao kako su ga predstavnici Crkve izvijestili da odustaju od inzistiranja na tom zahtjevu pa će Gradsko poglavarstvo uputiti zahtjev za premještanjem križa na novu lokaciju, kako bi se moglo pristupiti ishođenju potrebnih suglasnosti i dozvola. Ocijenio je kako križ nije smio biti srušen, bez obzira na argumentaciju jer je to, kako drži, kod građana izazvalo osjećaj nebrige te stvorilo dojam da je za sve kriva gradska uprava.

S premještanjem križa na ulaz u Sportsko-poslovnu zračnu luku načelno su se suglasili i predstavnici osječkog Aero-kluba te osječkog Konzervatorskog ureda Ministarstva kulture, ali će se, kako je istaknuto, o tome morati kontaktirati Odjel za zračni promet resornoga ministarstva te ishoditi lokacijska i građevinska dozvola.

Budući da je višemjesečno ležanje u travi nakon demontiranja oštetilo križ, on je otpremljen na restauraciju, a predstavnici osječkog "Vodovoda" izvijestili su kako će im za sanaciju nastalih oštećenja trebati desetak dana.

Tajnik osječkog Aero-kluba Milan Tominac izjavio je nakon sastanka kako je križ demontiran nakon što je klub godinu dana nakon dolaska Sv. Oca bezuspješno tražio da se zračna luka, kao što je bilo i obećano, vrati u prvobitno stanje. Dodao je kako su i ranije predlagali da križ ostane na području zračne luke, ali da ih ne ometa u radu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙