FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa primio novog hrvatskog veleposlanika Marina

RIM, 11. prosinca 2004. (Hina/AR) - Papa Ivan Pavao II. primio je usubotu u Vatikanu novog hrvatskog veleposlanika pri Svetoj StoliciEmilija Marina, koji je tom prilikom Papi predao vjerodajnice.
RIM, 11. prosinca 2004. (Hina/AR) - Papa Ivan Pavao II. primio je u subotu u Vatikanu novog hrvatskog veleposlanika pri Svetoj Stolici Emilija Marina, koji je tom prilikom Papi predao vjerodajnice.

Papa je tijekom audijencije naglasio kako se sa zadovoljstvom prisjeća "lijepe i gostoljubive Hrvatske, koju je s veseljem pohodio čak tri puta".

"Zadnje apostolsko hodočašće, ono prošlogodišnje, podudarilo se s mojim 100. međunarodnim putovanjem. Svaki put sam se mogao osobno uvjeriti koliko su očiti znakovi ucijepljenosti kršćanstva u život tamošnjih ljudi", rekao je Papa.

Ivan Pavao II. je izrazio uvjerenje da će "Hrvati nastaviti i dalje graditi vlastitu povijest te će, čvrsto oslonjeni na svoj duhovni identitet, zajednici europskih naroda moći pružati vlastito iskustvo".

"Želim zbog toga da se sretno okončaju pojačana nastojanja kako bi postali sastavni dio ujedinjene Europe, te dijelim zabrinutost da bi usporeni pristup Hrvatske Europskoj uniji mogao nanijeti štetu postupku provedbe demokratskih reformi ne samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama tamošnjega dijela europskoga kontinenta, koje su sa živom nadom krenule prema europskim integracijama", kazao je Papa.

Papa je dalje, pozivajući se na riječi novog hrvatskog veleposlanika glede zalaganja hrvatskoga naroda za dijalog, pomirbu i mir u vlastitoj domovini i široj zajednici euroatlantskih zemalja, kazao kako je "uočio onu sveopću težnju za pravdom i suradnjom, koja je oduvijek krasila hrvatski narod".

"Točno je da su i zemlji koju ovdje predstavljate potrebni pomirba i mir. Isto tako mislim i na još uvijek postojeće pitanje izbjeglica i prognanika, posebno onih podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, koji čekaju da se vrate u svoje domove. Želim napomenuti da cijenim stvarne korake, koji su poduzeti da se to pitanje riješi, te žarko želim da se uistinu dopusti i olakša svima povratak u njihov rodni kraj", rekao je Ivan Pavao II. novom hrvatskom veleposlaniku Marinu.

Papa je na kraju audijencije za Hrvatsku zazvao "nebesku zaštitu Presvete Bogorodice, koja se štuje također kao Advocata Croatiae fidelissima, i svetoga Josipa, zaštitnika Hrvatske".

Marin nasljeđuje veleposlanika Franju Zenka, kojem je istekao mandat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙