FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena obljetnica stradanja civila u Joševici

GLINA, 16. prosinca 2004. (Hina) - Komemoracijom i misom pred kapelicomGospe Lurdske u obnovi danas je u Joševici kod Gline obilježena 13.obljetnica stradanja 21 Hrvata iz tog mjesta, među kojima su većinabili nenaoružani starci, žena i djeca, koje su 1991. ubili pripadnicisrpskih paravojnih postrojba.
GLINA, 16. prosinca 2004. (Hina) - Komemoracijom i misom pred kapelicom Gospe Lurdske u obnovi danas je u Joševici kod Gline obilježena 13. obljetnica stradanja 21 Hrvata iz tog mjesta, među kojima su većina bili nenaoružani starci, žena i djeca, koje su 1991. ubili pripadnici srpskih paravojnih postrojba.

Mjesni povjerenik Zlatko Škrinjar rekao je da povratnici u to mjesto danas obilježavaju jednu od najvećih žrtava Hrvata u Domovinskom ratu, ne samo u glinskom kraju nego i u Hrvatskoj, kao spomen na jedan od najvećih zločina srpskih paravojnih postrojba u Domovinskom ratu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Napomenuo je da se mještani s velikom zahvalnošću svakog 16. prosinca prisjećaju velike žrtve koju su Joševica i Joševljani dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. U spomen na njihovu žrtvu Mjesni odbor, uz pomoć grada Gline i Županije te uz dragovoljan rad i priloge mještana, obnavljaju u Domovinskom ratu potpuno uništenu kapelicu posvećenu Gospi Lurdskoj.

Glinski gradonačelnik Marko Sremić izrazio je poštovanje prema žrtvama Domovinskog rata koje je Joševica dala za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. "Iako je od velikog zločina nad Hrvatima i katolicima Joševice prošlo 13 godina, glinski Hrvati zbog toga ne mrze, ali dugo pamte", rekao je Sremić. Obećao je pomoć Gradskog poglavarstva u obnovi mjesne kapelice i izgradnji spomen-obilježja koje će se podići za joševačke žrtve.

Misu zadušnicu služio je glinski župnik Tomislav Šestak koji je napomenuo da Glina i Hrvatska svoju slobodu mogu zahvaliti nevinim žrtvama Domovinskog rata, među kojima i u velikoj mjeri žrtvama u Joševici.

S komemorativnog skupa upućen je zahtjev da se odgovorni za zločin u Joševici procesuiraju i kazne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙