FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radin: nisam za to da Goli otok bude "kamp logorske razonode"

PULA,6. prosinca 2004.(Hina) - Saborski zastupnik talijanske nacionalnezajednice Furio Radin na današnjoj se konferenciji za novinare u Puliusprotivio zamisli da se Goli otok, gdje je bio, kako je rekao, "jedanod najgorih logora u ovom dijelu svijeta", pretvori u jedno odturističkih ponuda poput "kampa logorske razonode".
PULA,6. prosinca 2004.(Hina) - Saborski zastupnik talijanske nacionalne zajednice Furio Radin na današnjoj se konferenciji za novinare u Puli usprotivio zamisli da se Goli otok, gdje je bio, kako je rekao, "jedan od najgorih logora u ovom dijelu svijeta", pretvori u jedno od turističkih ponuda poput "kampa logorske razonode".

Njegova zabrinutost je, kako je istaknuo, to veća jer je rabski gradonačelnik Zdenko Antešić zajedno s gradskim vijećnicima podupro taj projekt.

"Takva ideja je uvrjeda za sve one koji su prošli golgotu Golog otoka gdje su se logoraši pokušali preodgojiti uz najgore psihičke i fizičke torture i gdje je život izgubilo između 3800 i 5000 ljudi", podsjetio je Radin.

Najavio je da će u početku 2005. nakon sjednice saborskog Odbora za ljudska prava u Memorijalnom centru u Jasenovcu predložiti osnivanje memorijalnog centra na Golom otoku. Tako će se, kako je rekao, "odati počast svim zatočenicima, među kojima je bilo i 350 Talijana. Cilj takva centra je, istaknuo je Radin, podsjetiti na to vrijeme stradanja i tortura kako se više nikad ne bi ponovili i kako bi se prevladala prošlost.

Upravo zato pozdravljam prijedlog hrvatskog i talijanskog predsjednika Stjepana Mesića i Carla Azeglia Ciampija da se obilježe mjesta stradanja u 2. svjetskom ratu i nakon njega, rekao je, podsjetivši kako je prije tri godine predložio da se na jednoj od fojba postavi spomen-obilježje kao znak sjećanja na sve žrtve 2. svjetskog rata, pa i one koje su skončale u fojbama. Tomu se, kako je rekao, usprotivio Savez antifašističkih boraca.

"Dvojica predsjednika svojom inicijativom svakako teže prevladavanju teških povijesnih razdoblja koja ne treba politizirati, nego ih prepustiti povjesničarima", zaključio je Radin.

Na novinarski upit kazao je da će na predsjedničkim izborima poduprijeti kandidaturu Stjepana Mesića, no napomenuo je kako svoje mišljenje ne može nametnuti talijanskoj manjini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙