FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvati u BiH mogli bi izgubiti dvojno državljanstvo - tisak

MOSTAR, 6. prosinca 2004. (Hina) - U slučaju da Bosna i Hercegovina neuđe u Europsku uniju istodobno s Hrvatskom, Hrvati u BiH bi mogliizgubiti dvojno državljanstvo te bi ubuduće za putovanje u Hrvatskumorali tražiti vize u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu, piše uponedjeljak mostarski Dnevni list u tekstu pod naslovom "Odriče li seHrvatska Hrvata u BiH"?
MOSTAR, 6. prosinca 2004. (Hina) - U slučaju da Bosna i Hercegovina ne uđe u Europsku uniju istodobno s Hrvatskom, Hrvati u BiH bi mogli izgubiti dvojno državljanstvo te bi ubuduće za putovanje u Hrvatsku morali tražiti vize u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu, piše u ponedjeljak mostarski Dnevni list u tekstu pod naslovom "Odriče li se Hrvatska Hrvata u BiH"?

Mogućnost da bi Hrvati u BiH mogli izgubiti dvojno državljanstvo, prema pisanju Dnevnog lista, istaknuta je tijekom nedavnog zagrebačkog susreta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i predsjednika Narodne stranke Radom za boljitak Jerka Ivankovića, koji je ujedno i jedan od suvlasnika mesne industrije "Lijanovići" iz Širokog Brijega.

Dnevni list navodi tumačenje hrvatskog Veleposlanstva u Sarajevu u kojem se uz ostalo kaže kako "ulazak RH u članstvo Europske unije znači harmonizaciju svih propisa s pravnim stečevinama Unije", što bi drugim riječima po pisanju Dnevnog lista, značilo da će se Hrvatska odreći Hrvata u BiH u slučaju da članstvo u Europskoj uniji to bude zahtijevalo.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown je potkraj 2002. godine donio odluku o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, kojim je za deset godina, dakle do 1. siječnja 2013. godine produžio rok za zaključivanje bilateralnih sporazuma o dvojnom državljanstvu s drugim državama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙