FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pred UN-om u četvrtak prijedlozi reforme

ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Svaki preventivni napad moraodobriti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), zaključila jeskupina stručnjaka koja će u četvrtak objaviti svoje izvješće oprijetnjama miru i sigurnosti i prijedloge za reformu svjetskeorganiazcije.
ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Svaki preventivni napad mora odobriti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), zaključila je skupina stručnjaka koja će u četvrtak objaviti svoje izvješće o prijetnjama miru i sigurnosti i prijedloge za reformu svjetske organiazcije.

Tijelo, koje je glavni tajnik UN-a Kofi Annan 2003., zadužio da predloži reforme, razmatralo je prijetnje međunarodnoj zajednici kako bi moglo procijeniti sposobnost UN-a da se s njima nosi i preporuči institucionalne promjene potrebne da im se suprostavi.

"Ako postoje dobri argumenti za preventivnu vojnu akciju, s dobrim dokazima tome u prilog, oni moraju biti podneseni Vijeću sigurnosti", stoji u izvješću naslovljenom "Sigurniji svijet: naša podijeljena odgovornost", koje će Annan primiti u sjedištu UN-a u New Yorku.

Takva je odredba bila na snazi i prije napada na Irak no unatoč protivljenju mnogih zemalja Sjedinjene Države intervenriale su vojno u Iraku iako nije bilo dovoljno dokaza o neizbježivoj prijetnji iz te zemlje.

"U svijetu, koji se čini pun potencijalnih prijetnji, opasnost je prevelika za globalni poredak... a da bi bila legalno prihvaćena jednostrana preventivna akcija", piše šesnaestčlano tijelo.

Skupina je predložila i dvije formule za proširenje VS, obje s povećanjem sa sadašnjih 15 na buduće 24 članice.

U VS je aktualno pet stalnih članica s pravom veta: SAD, Kina, Rusija, Britanija, Francuska.

Prvi prijedlog reforme predviđa šest novih stalnih članica bez prava veta: po dvije iz Azije i Afrike, jednu iz Europe i jednu iz Amerike i tri nove rotirajuće (nestalne) članice na dvogodišnji mandat.

Uz postojećih deset rotirajućih i pet stalnih to bi ukupno bila 24 mjesta.

Drugi plan predviđa novu kategoriju od osam mjesta na četiri godine koja bi se mogla obnavljati: po dva iz Afrike, Azije Europe i Amerike, te jedno nestalno mjesto na dvije godine koje se ne bi moglo obnavljati. Svi bi bili bez prava veta.

Taj drugi prijedlog podržavaju zemlje koje se ne mogu nadati stalnome članstvu i protive se favoritima za taj status.

Tako se Italija, koja ne želi biti jedina velika europska zemlja bez stalnog mjesta u VS, protivi Njemačkoj, a Pakistan Indiji, dok Meksiko i Argentina (koje govore španjolski) osporavaju Brazil, gdje se govori portugalski, najveću državu u inače hispanofonoj Latinskoj Americi.

Da bi promjena članstva VS mogla proći trebaju je odobriti dvije trećine od 191 članice Opće skupštine UN-a s time da se vetom ne usprotivi nijedna stalna članica VS-a.

Među zemljama postoje favoriziranja pa Britanija, Francuska i Rusija podupiru Njemačku, Brazil, Indiju i Japan.

Kina ima rezerve prema Japanu, koji fondove UN-a puni gotovo koliko i Sjedinjene Države.

Bushova administracija nije sklona Njemačkoj koja se usprotivila vojnoj intervenciji u Iraku, te ističe samo potporu Japanu.

Skupina stručnjaka pripremila je i prijedlog reforme povjerenstva za ljudska prava, što je osobito važno zbog brojnih kritika UN-ovu povjerenstvu za ljudska prava koje često blokira akcije protiv najvećih svjetskih kršitelja (spominju se Kina i Rusija).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙