FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan poziva međunarodnu zajednicu na potporu Iraku

WASHINGTON/NEW YORK,13. prosinca 2004.(Hina) - Glavni tajnikUjedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je u ponedjeljak međunarodnuzajednicu da zbije redove u potpori političkoj i gospodarskoj obnoviIraka koji se uz nastavljeno nasilje približava izborima u siječnju2005.
WASHINGTON/NEW YORK,13. prosinca 2004.(Hina) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je u ponedjeljak međunarodnu zajednicu da zbije redove u potpori političkoj i gospodarskoj obnovi Iraka koji se uz nastavljeno nasilje približava izborima u siječnju 2005.

"Vrijeme je da međunarodna zajednica zbije redove u potpori političkoj i gospodarskoj obnovi Iraka", rekao je Annan u najnovijem izvješću o stanju u Iraku koje je Vijeću sigurnosti u ponedjeljak predstavio njegov posebni predstavnik Ashraf Qazi.

"Međunarodna zajednica dijeli bitan interes za uspjeh iračke političke tranzicije", rečeno je u izvješću.

Annan je napisao kako se s izborima planiranim za 30. siječnja 2005. Irak približava ključnom trenutku u procesu političke tranzicije.

Naglasio je kako pozornost istodobno treba usmjeriti na tri područja, sigurnost, politiku i ekonomiju kako bi se Iračane uvjerilo da se tranzicija odvija kako treba.

Napominjući da se tehničke pripreme izbora odvijaju prema planu Annan naglašava potrebu za okončanjem nasilja u Iraku koje je glavna prepreka izborima, ali i da vojnoj sili u stvaranju sigurnosti treba pribjegavati samo kao krajnjem sredstvu i to u suglasnosti s međunarodnim pravom i ljudskim pravima.

On kaže kako vjeruje da je UN pokazao da je sposoban pružiti učinkovitu pomoć iračkoj tranziciji pomažući pripremu izbora te u koordinaciji humanitarne pomoći i potpore u obnovi.

Istodobno glavni tajnik UN-a napominje kako je širenje osoblja UN-a izvan "međunarodne zone" u Bagdadu krajnje opasno i zahtijeva poboljšanje opće sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙