FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija u 2004. uhvatila 18 stranih obavještajaca

MOSKVA, 15. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Rusija je u 2004. godiniuhitila 18 stranih obavještajaca, priopćio je u razgovoru sa čelnicimaruskih medijskih kuća Nikolaj Patrušev, načelnik ruske sigurnosneslužbe FSB, jedne od nasljednice nekadašnjeg KGB-a.
MOSKVA, 15. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Rusija je u 2004. godini uhitila 18 stranih obavještajaca, priopćio je u razgovoru sa čelnicima ruskih medijskih kuća Nikolaj Patrušev, načelnik ruske sigurnosne službe FSB, jedne od nasljednice nekadašnjeg KGB-a.

"2004. godine okončano je djelovanje 18 pripadnika stranih obavještajnih agencija. Šestorica su uhvaćena na djelu, dvojica od njih su osuđena, a četvoro protjerano s ruskog teritorija", rekao je Patrušev.

Pokrenuto je 17 kaznenih procesa za odavanje državnih tajni, a 13 osoba je osuđeno. Među njima su i fizičar Valentin Danilov optužen da je radio za kinesku obavještajnu službu, i bivši časnik FSB-a Mihail Trepaškin koji je osuđen u svibnju za odavanje državne tajne nakon što je aktivistima za ljudska prava pomogao u istrazi nad sigurnosnom službom.

Brojka od 18 uhićenih stranih špijuna predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu, a mogla bi potaknuti zabrinutosti aktivista za obranu ljudskih prava da FSB koristi sudove kako bi obeshrabrio kontakte sa strancima.

Nikolaj Patrušev, prenosi agencija Interfax, međutim, kaže kako je veći broj uhićenja pokazao "visoku razinu aktivnosti stranih obavještajnih agencija na ruskom teritoriju".

U 2003. godini, po brojkama FSB-a, otkriveno je 14 stranih obavještajaca, a uhićeno je i 37 drugih agenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙