FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indija i Rusija se međusobno podupiru oko UN-a i WTO-a

NEW DELHI, 3. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Indija i Rusija pružile susi u petak, prigodom posjeta ruskog predsjednika Vladimira PutinaIndiji, međusobnu potporu za ulazak Moskve u Svjetsku trgovačkuorganizaciju (WTO) i za dobivanje stalnog sjedišta New Delhija uUN-ovu Vijeću sigurnosti.
NEW DELHI, 3. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Indija i Rusija pružile su si u petak, prigodom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Indiji, međusobnu potporu za ulazak Moskve u Svjetsku trgovačku organizaciju (WTO) i za dobivanje stalnog sjedišta New Delhija u UN-ovu Vijeću sigurnosti.

"Indija podupire ulazak Rusije u WTO i mi aktivno radimo u tom smislu", kazao je indijski premijer Manmohan Singh na konferenciji za tisak koju je održao zajedno s Putinom.

"Indija je velika zemlja i strateški partner Rusije. Za nas je Indija zemlja broj jedan" na popisu zemalja koje bi trebale dobiti stalno članstvo u UN-ovu Vijeću sigurnosti, kazao je Putin.

Rusija je kandidat za WTO od 1994. i jedina je velika zemlja izvan te organizacije. Rusiji je za ulazak u WTO potreban konsenzus svih članica. Putin se nadao priključiti WTO-u krajem 2003. ili početkom 2004. ali su pregovori bili teži nego što je očekivao te sada Kremlj govori o kraju 2005.

Zadnjih mjeseci Rusija je ubrzala pregovore, a predsjednik Putin je iskoristio najnovije bilateralne susrete kako bi pokrenuo to pitanje, kako na samitu APEC-a u Čileu, tako i u prigodi susreta s brazilskim predsjednikom Luizom Inaciom da Silvom u Braziliji.

UN je u utorak iznio niz prijedloga za temeljitu reformu te organizacije utemeljene 1945., među kojima su i dva prijedloga za proširenje Vijeća sigurnosti, oba sa sadašnjih 15 na 24 člana.

Prvim prijedlogom bi se dodalo šest novih stalnih članica Vijeću sigurnosti, kojih sada ima pet (Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD) i još tri nestalne članice.

Drugi prijedlog uvodi novi red od osam "polunestalnih" članica na mandat od četiri godine koje bi mogle obnoviti članstvo i jedno nestalno mjesto na dvije godine koje se ne bi moglo obnavljati.

Skupina se suglasila da bi samo pet sadašnjih stalnih članica Vijeća sigurnosti trebale zadržati pravo veta.

Bilo kakvu izmjenu članstva u Vijeću sigurnosti treba odobriti dvije trećine od 191 zemlje članice UN-a, a takva bi odluka stupila na snagu ako je vetom ne blokira nijedna od stalnih članica Vijeća.

Indija, Njemačka, Brazil i Japan međusobno podupiru svoje kandidature za stalno članstvo u Vijeću sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙