FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge civilnog društva o slučaju Puljiz

ZAGREB, 5. prosinca 2004. (Hina) - Desetak organizacija civilnogdruštva danas je u zajedničkoj izjavi poručilo da slučaj novinarkeHelene Puljiz "nije i ne smije biti zaključen" bez odgovarajućihsankcija i revizije svih relevantnih zakonskih akata i propisa, aposebice Pravilnika Protuobavještajne agencije POA-e.
ZAGREB, 5. prosinca 2004. (Hina) - Desetak organizacija civilnog društva danas je u zajedničkoj izjavi poručilo da slučaj novinarke Helene Puljiz "nije i ne smije biti zaključen" bez odgovarajućih sankcija i revizije svih relevantnih zakonskih akata i propisa, a posebice Pravilnika Protuobavještajne agencije POA-e.

U priopćenju ističu da se u vezi s time najprije moraju odgovarajuće sankcionirati agenti koji su vodili operativnu obradu novinarke, ali i ravnatelj POA-e.

"Slučaj Helene Puljiz mora poslužiti kao polazište za temeljitu analizu i reviziju zakonskih akata i propisa i institucionalnog ustroja sigurnosnih službi iz perspektive zaštite ljudskih prava građana", napominju civilne udruge.

Izražavaju nezadovoljstvo politizacijom cijelog slučaja "kojom se odvlači pozornost od ozbiljnosti nefunkcioniranja sigurnosnog sustava i kršenja temeljnih ljudskih prava".

"Predsjednik i premijer imaju obvezu naći vremena i volje za donošenje odluke o sankcijama u slučaju POA-e i novinarke Helene Puljiz", ističu, među ostalim, udruge.

Traže i da saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost vodi netko iz oporbe te da u Vijeću za nadzor sigurnosnih službi ne budu stranačke osobe i bivši obavještajci.

Zajedničku izjavu potpisali su Centar za mirovne studije, Hrvatski helsinški odbor i HHO - Vijeće za medije, Grupa za ženska ljudska prava B.a.B.e., Gong, Iskorak, zagrebačka HVIDR-a, ZaMirNet, Ženska infoteka, Građanski odbor za ljudska prava, Centar za direktnu zaštitu ljudskih prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, a uputili su je predsjednicima države, Sabor i Vlade te Vijeću za nadzor sigurnosnih službi.

U priopćenju se ističe da izjavu podupire i Hrvatsko novinarsko društvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙