FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pakistan i Indija nisu postigli dogovor

ISLAMABAD, 15. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Pakistan i Indija nisupostigli dogovor o koracima koji bi omogućili izbjegavanje nesporazumau pogledu arsenala nuklearnog i konvencionalnog oružja, no dvodnevnerazgovore održane u utorak i srijedu u Islamabadu ocjenjujukonstruktivnim.
ISLAMABAD, 15. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Pakistan i Indija nisu postigli dogovor o koracima koji bi omogućili izbjegavanje nesporazuma u pogledu arsenala nuklearnog i konvencionalnog oružja, no dvodnevne razgovore održane u utorak i srijedu u Islamabadu ocjenjuju konstruktivnim.

Razgovori koji su u utorak počeli u Islamabadu dio su mirovnog procesa između dvije zemlje koji su ponovno počeli početkom godine pod međunarodnim pritiskom nakon što su ove dvije zemlje s nuklearnim oružjem uzbunile svijet došavši na rub rata 2002. godine.

Voditeljica indijskog izaslanstva Meera Shankar, pomoćni tajnik u indijskom ministarstvu vanjskih poslova, izjavila je nakon razgovora da su se dvije strane "konstruktivno angažirale na nizu pitanja" i dodala kako se nada da će se razgovori u budućnosti nastaviti na više razina.

"Mi ostajemo predani ovom procesu. Obje su strane iznijele svoje koncepcije i pokriven je znatan broj pitanja", rekla Shankar novinarima.

Voditelj pakistanskog izaslanstva Tarik Osman Hyder izjavio je kako je ostvaren određeni napredak, no on i Meera Shankar pojasnili su da nije postignut službeni dogovor o međusobnom obavještavanju o ispitivanjima balističkih raketa, što se trenutačno čini neformalno.

"Sporazumi takve prirode vrlo su složeni i nameću mnoga pitanja. Mi ćemo nastaviti naše razgovore", rekla je Shankar.

Hyder je izjavio da su dvije strane razgovarale o tehničkim parametrima sporazuma iz lipnja o uspostavi izravne linije za sprječavanje nesporazuma o nuklearnom oružju. "Dogovorili smo se da ga učinimo operativnim što prije", rekao je. "Obje zemlje međusobno se obavještavaju o ispitivanjima projektila", rekla je Shankar dodajući kako se moraju riješiti pravna i druga pitanja kako bi se mogao postići službeni sporazum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙