FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumsfeld najavio tješnje vojne veze s Indijom

NEW DELHI, 9. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Sjedinjene će Državeojačati vojne veze s Indijom, najavio je u četvrtak ministar obraneDonald Rumsfeld samo dan nakon što je New Delhi upozorio Washington dane prodaje zrakoplove i oružje Pakistanu.
NEW DELHI, 9. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Sjedinjene će Države ojačati vojne veze s Indijom, najavio je u četvrtak ministar obrane Donald Rumsfeld samo dan nakon što je New Delhi upozorio Washington da ne prodaje zrakoplove i oružje Pakistanu.

Rumsfeld je u Indiji na završnome dijelu svoga posjeta regiji razgovarao s indijskim ministrom obrane Pranabom Mukherjeejem o brojnim pitanjima. To su prvi razgovori na toj razini otkad je prošli mjesec George Bush ponovno izabran za američkoga predsjednika.

"Vojni su odnosi snažni i želimo da u idućim mjesecima i godinama budu još tješnji", rekao je Rumsfeld i dodao kako je Mukherjeea pozvao na dodatne razgovore u Washington.

Odnosi između SAD-a i Indije, zemalja koje su za Hladnoga rata bile na suprotnim stranama, zadnjih su se godina poboljšali, ali New Delhi iritantnom smatra odluku Washingtona da prihvati Pakistan kao važnoga saveznika u ratu protiv terorizma.

Na pitanje jesu li razgovarali o indijskim strahovanjima u vezi s američkom prodajom zrakoplova F-16 Pakistanu, Rumsfeld je odgovorio: "Razgovarali smo o širokome nizu stvari i uopće ne mislim da bi to bio središnji dio naših razgovora".

Dvojica su dužnosnika još razgovarala o stanju u Iraku i Iranu, rekao je Rumsfeld, ali nije pobliže objasnio.

Rumsfeld se sastao i s indijskim premijerom Manmohanom Singhom i ministrom vanjskih poslova Natwarom Singhom.

Natwar Singh rekao je u srijedu da je New Delhi više puta poručivao Washingtonu kako će američki plan prodaje špijunskih zrakoplova i protutenkovskih raketa Pakistanu nauditi izgledima za mir u regiji.

U ožujku prošle godine Pakistan je dobio status vodećega američkog saveznika među zemljama koje nisu u NATO-u što je olakšalo nabavu oružja.

Pentagon je prošli mjesec obavijestio američki kongres o tome da kani izvesti tri prodaje oružja Pakistanu, u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara. Riječ je, između ostaloga, o osam zrakoplova P-3C Orion. Poznato je da Pakistan zahtijeva i borbene zrakoplove F-16.

Indijski analitičari tvrde da je pakistanska nabava oružja usmjerena protiv New Delhija s kojim je Islamabad već triput ratovao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙