FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair i Ahern o Sjevernoj Irskoj

BELFAST, 8. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Britanski i irski premijerpriznali su u srijedu da od protestanata i katolika u Sjevernoj Irskojnisu uspjeli izvući konačni dogovor, budući da su pregovori zapelizbog načina razoružanja IRA-e.
BELFAST, 8. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Britanski i irski premijer priznali su u srijedu da od protestanata i katolika u Sjevernoj Irskoj nisu uspjeli izvući konačni dogovor, budući da su pregovori zapeli zbog načina razoružanja IRA-e.

"Ono što smo dosad napravili je vrlo dobro, ali još nije dovoljno", kazao je Tony Blair u Belfastu.

Blair i njegov irski kolega Bertie Ahern koji su vodili više krugova u pregovorima od travnja 1998. kada su zaključeni mirovni ugovori, namjeravali su sjevernoirsko pitanje zaključiti do Božića.

Čelnici dviju glavnih stranaka, protestantske i katoličke, "dogovorili su se o svemu, osim o pitanju transparentnog razoružanja" IRA-e, istaknuo je.

"IRA je izjavila da ulazi u novu, mirnu fazu, istaknuvši prvi put da su nestali uzroci početnog sukoba", rekao je Bertie Ahern.

"Kamen smutnje jesu fotografije", istaknuo je Blair: IRA, potvrdio je, odlučno odbija načiniti "dokazne snimke" o uništenju svog oružja, kao što je tražio Ian Paisley, protestantski čelnik.

Unatoč najnovijoj zapreci, Blair i Ahern ne kane odustati.

"Nadam se da ćemo posao moći dovršiti do Božića, još uvijek mislim da je to moguće", kazao je irski ministar, ne gubeći nadu.

No Sinn Fein i DUP (Stranka demokratskih unionista) međusobno su se žestoko optuživali iz svojih glavnih stožera za taj neuspjeh.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙