FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tonči Majić poručio Državnom odvjetništvu da se strpi

ZAGREB, 15. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik dalmatinskog Komitetaza ljudska prava Tonči Majić izjavio je danas da "zbog nepoklapanjatermina" Državnom odvjetništvu još nije podnio kaznene prijave protivpočinitelja zlostavljanja u Hrvatskoj vojsci, a koje je, tvrdi, dobiood žrtava zlostavljanja.
ZAGREB, 15. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik dalmatinskog Komiteta za ljudska prava Tonči Majić izjavio je danas da "zbog nepoklapanja termina" Državnom odvjetništvu još nije podnio kaznene prijave protiv počinitelja zlostavljanja u Hrvatskoj vojsci, a koje je, tvrdi, dobio od žrtava zlostavljanja.

"Nekoliko sam puta zvao, ali oni nisu bili tu, a sada sam ja na putu", izjavio je Majić pozivajući Državno odvjetništvo, koje ga je pozivalo više puta, da se strpi nekoliko dana.

Majić je to rekao odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji za novinare koju je sazvala predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol o temi "Istraga o eventualnim zlostavljanjima u Hrvatskoj vojsci", a na kojoj joj je bila i koordinatorica Udruge B.a.b.e. Martina Belić.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu potvrdilo je 13. prosinca da se Majić nije odazvao njihovim višekratnim pozivima i da nisu zaprimili dokumentaciju o navodnim zlostavljanjima ročnika i drugih osoba u vojsci. Također je izvijestilo da su tog dana ujutro u odvjetništvo trebali doći Majić i bivša djelatnica MORH-a koja se kroz medije žalila na seksualno zlostavljanje i silovanje, ali da se nisu pojavili, već je Majić sat vremena prije dogovorenoga termina nazvao i kazao kako gospođa ne može doći zbog bolova koje trpi, a da je on u Zagrebu.

Majić je danas ustvrdio da je stvarni broj slučajeva zlostavljanja u HV-u znatno veći od 52 prijave o kojima, dodao je, govori vrh HV-a i MORH-a.

Rekao je i da se dvjema ženama, koje su javno progovorile o navodnim zlostavljanjima, prijetilo smrću, a jednoj se od njih, tvrdi, prijetilo i na MORH-ovu 'plavom telefonu'.

"Ako se to nastavi, jedna od žrtava će ponovno izići u javnost, ovoga puta s imenima i prezimenima mnogih časnika koji su u tome sudjelovali", poručio je Majić.

Predsjednica Odbora Gordana Sobol (SDP) zatražila je od MORH-a da ponovi istrage o navodnim seksualnim zlostavljanjima u Hrvatskoj vojsci te da u te istrage uključi i vanjske neovisne stručnjake.

Zatražila je da MORH do kraja istraži sve prijave, podsjećajući da je, po riječima ministra obrane Berislava Rončevića, do sada riješeno 75 posto od ukupno 52 prijavljena slučaja.

Naglasila je da Zakon o radu od žrtava seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja ne traži da dokažu da su doista uznemiravane, nego teret dokazivanja prebacuje na poslodavca.

"Ni jedan sustav nije imun od bolesnih pojedinaca sklonih morbidnostima pa tako ni vojni, ali bitno je da on ima mehanizme za istragu i kažnjavanje počinitelja", kazala je Sobol.

Istaknula je da ne prihvaća "javno obrušavanje na medije", kako tumači riječi ministra Rončevića da od Državnog odvjetništva očekuje i da ispita nisu li mediji učestalim pisanjem o navodnim silovanjima u vojsci uznemirili javnost.

Koordinatorica udruge B.a.b.e. Martina Belić tvrdi da je sustav istrage i kažnjavanja silovatelja u MORH-u neučinkovit te da su istrage u takvim slučajevima, kao i kazne za počinitelja, neprimjerene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙