FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši dužnosnici MUP-a osumnjičeni za nezakonitu nabavu tepiha

ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Bivši pomoćnik ministra unutarnjihposlova Bojan Sobol (44) i bivši načelnik Uprave zamaterijalno-financijske poslove MUP-a Darko Akrap (38) osumnjičeni suda su lani nezakonito nabavili 16 tepiha, vrijednih više od 170 tisućakuna za kabinet tadašnjeg ministra Šime Lučina, doznaje se uzagrebačkoj policiji.
ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Bojan Sobol (44) i bivši načelnik Uprave za materijalno-financijske poslove MUP-a Darko Akrap (38) osumnjičeni su da su lani nezakonito nabavili 16 tepiha, vrijednih više od 170 tisuća kuna za kabinet tadašnjeg ministra Šime Lučina, doznaje se u zagrebačkoj policiji.

Policija nije otkrila identitet osumnjičenika, no iz izvora bliskog policiji, koji nije želio biti imenovan, doznaje se da je riječ o Sobolu i Akrapu.

Zagrebačka policija je kriminalističku obradu nad njima provela na zahtjev Županjskog državnog odvjetništva, a kaznenom prijavom ih tereti za zlouporabu položaja i ovlasti prilikom nabave tepiha za Lučinov kabinet.

Bivšeg pomoćnika ministra zaduženog za materijalno-financijske poslove MUP-a Sobola sumnjiči se da je početkom veljače prošle godine usmeno naložio da se tepisi nabave bez prikupljanja ponuda, odnosno izravno od tvrtke kojoj je upravo on bio direktor i jedini osnivač do kraja siječnja 2003. Tada je svoj osnivački udio u tvrtci formalno prodao trećoj osobi.

U policiji kažu da su Sobol i Akrap na taj način prekršili Zakon o javnoj nabavi po kojem su prije početka postupka nabave bili dužni donijeti pismenu odluku o osnivanju stručnog povjerenstva za pripremu i provedbu postupka nabave. Sumnja se i da su prekršili MUP-ov Pravilnik o pripremi postupka javne nabave jer je Sobol bio dužan imenovati povjerenstvo za provođenje nabave, dok je Akrap bio odgovoran za provedbu Pravilnika.

Prema policijskoj kaznenoj prijavi, njih dvojica su zloporabom svog položaja i ovlasti propustili izvršiti službene radnje koje su bili dužni poduzeti u postupku nabave robe za potrebe MUP-a. Time su, kažu u policiji, u neravnopravan položaj stavili ostale tvrtke u odnosu na tvrtku koja je nabavila tepihe.

O navodno nezakonitoj nabavi tepiha mediji su već u nekoliko navrata pisali, a posljednji put je o tom slučaju krajem studenoga govorio HDZ-ov zastupnik Branimir Glavaš koji se tada založio za, kako je rekao, rasvjetljavanje sumnjivih poslovanja Bojana Sobola, inače supruga Gordane Sobol, saborske zastupnice i ministrice u bivšoj vladi Ivice Račana. Glavaš je tada rekao da je Sobol, u vrijeme dok je njegova supruga obnašala dužnost potpredsjednice Vlade, vodio privatne poslove i putem svojih tvrtki vršio nabavke za potrebe MUP-a bez javnog natječaja.

Bivši ministar Šime Lučin za Hinu je izjavio kako nema ništa protiv da se cijeli slučaj istraži do kraja. Osobno ne vjeruje da su njegovi bivši suradnici počinili ikakva kaznena djela, no, kako je rekao, treba pričekati da sud kaže svoje.

"Možda bi trebalo pitati Glavaša ima li ovaj slučaj veze s njegovom nedavnom najavom osnivanja istražnog povjerenstva", kazao je Lučin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙